Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Petra en Astrid verkopen wereldse producten, gewoon in Enschede

346446 petraenastrid

Petra van Walsum en Astrid Schutrups zitten met hun winkel op de vierde locatie en gaan nu niet meer weg.

Hadden ze toch laatst een minister in de winkel. Nee, ze gaan niet zeggen wie. Maar ze willen wel onthullen wat er sinds kort aan het plafond van een ministeriële werkkamer in Den Haag hangt: een lamp. Zo'n speciale met een kap die uit metalen ringetjes bestaat en waarvan er diverse modellen in de etalage hangen. En daar willen ze wel wat over melden.

Ze waren zoals ze dat vaker doen gaan kijken bij Paris Maison et Objet in de Franse hoofdstad. Ze hadden daar een vergelijkbare lamp zien hangen. Dat was weer op Instragram terechtgekomen. En daar werd op gereageerd door een meneertje uit Bali die het Engels maar slecht beheerste met een appje: 'hello missess, I can make that lamps.'

KunstenaarsEn zo hebben ze iemand die lampen voor ze maakt in Bali, gaan ze regelmatig naar Zuid-Afrika om spullen te kopen bij bevriende kunstenaars. Ze kijken rond op woonbeurzen om inspiratie op te doen en dat alles voor de lifestyle woonwinkel. In het oorspronkelijke plan zou die winkel nu helemaal niet meer hebben bestaan.

Want toen Petra van Walsum en Astrid Schutrups zes jaar geleden een popup winkeltje begonnen op het Van Loenshof, in het pand waarin sinds mensenheugenis Yves Rocher had gezeten, was dat eigenlijk de start van hun webshop. Een internetwinkel die de eerste paar maanden gekoppeld zou zijn aan een winkelpand. Als de digitale verkoop eenmaal liep, zouden ze de winkel weer opheffen.

Ze waren zelf gaan onderhandelen met de makelaar die het pand te koop had: lage huur als compensatie voor een opzegtermijn van twee weken. Interessant voor de makelaar, want het pand ging er als winkel goed uitzien en een plakkaat dat het te koop stond, bleef op het raam. Toen de makelaar na een paar maanden meldde dat zich een huurder had aangediend die de volle huur wilde betalen, openden ze de winkel een paar deuren verder. Zelfde gunstige condities.

Sociale taakInmiddels zitten ze op de vierde locatie. Daar gaan ze niet meer weg ook. Ze zitten op een goede plek. En eigenlijk waren ze er al snel achter dat een webshop veel ingewikkelder werk betekent dan een fysieke winkel. De website hebben ze wel. Je kunt er van alles bestellen. Maar ze beschouwen het als de digitale etalage van de stenen winkel. Want waar ze aanvankelijk geen rekening mee hadden gehouden, ze voelen dat ze toch ook min of meer een sociale taak hebben.

Klanten die het prettig vinden om ze op de hoogte te houden van het wel en wee binnen hun eigen bestaan. En de klant heeft een goed motief om de winkel regelmatig te bezoeken, want het assortiment dat geheel gestoeld is op de smaak van de dames is voortdurend in beweging. "We waren de vijftig gepasseerd toen we hiermee begonnen, het blijkt dat we bestaansrecht hebben. We zien het als het bewijs dat je je eigen geluk kunt organiseren."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.