De politie heeft twee weken geleden een appartement aan de Haaksbergerstraat in Enschede doorzocht, omdat er vermoedens waren dat de huurwoning een centrale rol speelde in de activiteiten van een internationaal opererende drugsbende. Dat bevestigen verschillende bronnen aan deze krant. De inval maakte deel uit van een Duits drugsonderzoek. Op de dag van de inval is op een andere plek in Enschede ook een arrestatie verricht.
In de woning zou een grote hoeveelheid harddrugs zijn gevonden, net als een aantal vuurwapens en bijbehorende munitie. Volgens een anonieme tipgever gaat het om meer dan honderd kilo drugs, bestaande uit onder meer xtc-pillen en cocaïne.
Darkweb
De inval zou zijn gedaan na een rechtshulpverzoek uit Duitsland, bevestigen verschillende ingewijden, na een anonieme tip. Dat verzoek zou met urgentie naar Nederland zijn gestuurd, omdat er eerder op de dag een arrestatie was verricht in Duitsland. Om te voorkomen dat andere betrokkenen daarover zouden horen, en het pand in Enschede zouden ontruimen, moest er direct worden ingegrepen.
Het pand aan de Haaksbergerstraat zou mogelijk fungeren als distributiecentrum voor drugsbestellingen die via het zogenaamde darkweb, een afgesloten deel van het internet dat veel gebruikt wordt door criminelen, werden geplaatst.
De online bestellingen zouden vermoedelijk in Duitsland binnenkomen, en daarna naar Nederland worden gestuurd om de drugs daadwerkelijk te laten verpakken en versturen. Het appartement in Enschede zou in dat traject fungeren als opslag en verpakkingsruimte. Vervolgens werden de pakketten via de post verzonden naar bestemmingen over de hele wereld.
Louche praktijken
In hetzelfde onderzoek werd volgens ingewijden enkele dagen voor de inval in Enschede een drugstransport in Duitsland onderschept. Die vondst zou geleid hebben tot de connectie met Nederland, en het onderzoek in een stroomversnelling hebben gebracht.
De binnengevallen woning maakt deel uit van een cluster huurkamers en appartementen. De beheerder van de panden, die anoniem wil blijven, bevestigt dat de politie twee weken geleden binnen is geweest. Er stonden twee mannen in burgerkleding voor de deur. Aan hun dienstpistool herkende ik dat het agenten waren. Ze wilden me niet zeggen waarvoor ze kwamen, maar na de inval kwam er steeds meer politie. Ze zijn urenlang binnen geweest.
Drugs
De beheerder zegt niets te hebben geweten van de aanwezige drugs, en ontkent stellig betrokken te zijn geweest bij de criminele activiteiten. Ingewijden verklaren ook dat de beheerder vermoedelijk van niets heeft geweten.
Ook verder in de straat is nooit iets gemerkt van drugshandel of andere louche praktijken. Verschillende buren zeggen de politie te hebben gezien, maar niemand zegt te weten waarom ze zo lang binnen waren. Dat was toen zo, en dat is nog zo.
Huurder
De beheerder van de panden wil de gebeurtenissen zo snel mogelijk achter zich laten. Ik heb hier natuurlijk helemaal geen belang bij. De politie vroeg me deze week nog om de gegevens van de huurder, en die heb ik gegeven. Verder hou ik me er buiten. Over de identiteit van de huurder houdt de beheerder nu zijn kaken op elkaar. Ik wil het niet geven, en mag het waarschijnlijk ook niet van de nieuwe privacywet , klinkt het met een knipoog.
Woordvoerders van de Nederlandse politie mogen niets zeggen over de inval, omdat deze deel uitmaakt van een Duits onderzoek. De Duitse politie wil er niets over kwijt omdat het onderzoek nog loopt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen