Gasloos bouwen is vanaf 1 juli verplicht. De nieuwe gaswet bepaalt dat de verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen vanaf die datum vervalt, wat neerkomt op een verbod op de aansluiting op aardgas. Projecten waar al een vergunning voor is aangevraagd, mogen nog wel met gasaansluiting worden gebouwd.
De huizenkoper wordt geconfronteerd met een fors hoger aankoopbedrag. Een huis wordt tussen 15.000 en 20.000 euro duurder, omdat er een alternatief voor de gasleiding moet komen. In veel gevallen is dat een warmtepomp. In Twente gaat het de komende tien jaar om een totale kostenstijging van meer dan 180 miljoen euro; er worden ruim 10.000 huizen gebouwd.
Bouwbedrijven in de regio voelen zich overvallen door de snelheid waarmee de nieuwe gaswet wordt ingevoerd. Gert-Jan ten Brinke, hoofd plantontwikkeling van Roosdom, vreest dat dit voor de nodige problemen zorgt. Het gaat zeker vertragingen in de bouw opleveren , zegt hij. De manier waarop en de snelheid waarmee dit is doorgevoerd, verdient zeker niet de schoonheidsprijs.
Dat vindt ook Erwin Tijhof van Ter Steege. Het is verbazingwekkend hoe snel het is gegaan , zegt Tijhof. En dat in een periode waarin de bouw al zo druk is. We willen geen vertragingen oplopen door deze veranderingen, dus het is even alle hens aan dek. Eerder werd gesproken over eind 2019 of zelfs 2025 voor invoering van de nieuwe gaswet.
Koper de dupe
Bouwbedrijven moeten nu dus snel zorgen voor een alternatief voor het gas en ontwerpen en prijzen aanpassen. De meerkosten berekenen ze grotendeels door aan de kopers, waardoor die vanaf 1 juli worden geconfronteerd met een vraagprijs die ruim 15.000 euro hoger ligt dan bij een vergelijkbaar huis met een gasaansluiting.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Koen Suyk