Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

De Brink DM Enschede failliet: 24 ontslagen

350434 printed matter 2405497 960 720

Bij het faillissement van De Brink Direct Mail zijn 24 werknemers hun baan kwijtgeraakt. De personeelsleden waren na de verkoop van het bedrijf werkzaam gebleven in het pand van De Brink aan de Ing. Hanlostraat.

De Brink, opgericht in 1986, werd in oktober vorig jaar door eigenaar Roy in het Veld verkocht aan branchegenoot Wial. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de direct mailactiviteiten (het drukken en op naam versturen van reclame) zou worden geconcentreerd in de Wial-vestiging in Etten-Leur.

In Enschede zouden de fulfilmentwerkzaamheden (het aanhouden van voorraden voor webshops en versturen van die artikelen) gebeuren. Wial was met een kleine 100 werknemers een middelgrote speler op de markt. Nog geen acht maanden na de overname is het complete bedrijf failliet.

Curator Bart Boudewijn van Logtestijn uit Breda wil twee weken na het bankroet nog geen informatie verstrekken en heeft ook nog geen eerste faillissementsverslag bij de rechtbank aangeleverd.

Verliesgevend
Toine Houben werkte tot aan de verkoop een jaar lang als interim-directeur bij De Brink. Houben: De Brink was verliesgevend en samen met de toenmalige eigenaar, Roy in het Veld, heb ik het bedrijf in een jaar tijd geherstructureerd. Daarbij hebben we destijds circa twintig mensen moeten ontslaan. Vorig najaar draaiden we weer een bescheiden winst, maar er was geen geld om te investeren in nieuwe software en machines. Daarom hebben we besloten om De Brink te verkopen aan Wial.

Concurrentie
De concurrentie op de markt voor direct mail is moordend. In 2009 werkten er bij De Brink, na overname van de failliete branchegenoot Vaardige Handen in Enschede, nog tachtig mensen. Dat aantal slonk gaandeweg tot 24. Houben zegt verrast te zijn door het bankroet van De Brink Direct Mail amper acht maanden na de verkoop.

Klachten
Over de precieze oorzaken van het faillissement verschillen de meningen. De verhuizing van de direct mailmachines van Enschede naar Etten-Leur ging volgens een ingewijde hals over kop. Dat leidde tot klachten en claims van klanten die hun reclamedrukwerk door Wial/De Brink lieten verspreiden. Voormalig interim-directeur Toine Houben van De Brink Direct Mail kan dat niet bevestigen. Ik heb geen zicht op wat er is gebeurd na de verkoop en weet dus ook niet waar het is misgegaan. Wial leek voor ons een solide overnamekandidaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.