Netbeheerder TenneT wordt gevraagd het magnetisch veld langs twee ondergrondse hoogspanningskabels, die dwars door de stad lopen, in kaart te brengen. Dat kondigt het college van B en W aan. Dat vindt dat, indien nodig, kabels moeten worden verlegd.
Aanleiding voor het verzoek aan Tennet zijn schriftelijke vragen die raadslid Ton ten Vergert aan het college heeft gesteld. De CDA er verwijst naar een onderzoek van RTL Nieuws in Den Haag. De nieuwsredactie ontdekte dat in Den Haag, midden in een woonwijk, een hoogspanningskabel vlak onder het wegdek ligt. In tientallen huizen is daar sprake van een te sterk elektromagnetisch veld. Die sterkte wordt uitgedrukt in microtesla. Als meetwaarden boven 0,4 microtesla komen, kan dat bij langdurige blootstelling gevolgen hebben voor de gezondheid.
Aanwijzingen
De Gezondheidsraad zegt namelijk aanwijzingen te hebben dat kinderen grotere kans op leukemie hebben als zij dicht bij hoogspanningskabels wonen. Keiharde bewijs is er niet; er wordt gesproken van een oorzakelijk verband . Landelijk geldt een voorzorgsbeleid. Nieuwe woningen worden niet in de nabijheid van bovengrondse hoogspanningslijnen gebouwd. Omdat ondergrondse kabels ook een magnetisch veld hebben, adviseert de Gezondheidsraad de overheid om het voorzorgsbeleid uit te breiden.
Tracés
Ook in Enschede zijn hoogspanningskabels onder de grond aangelegd. In 1965 is het tracé tussen de hoogspanningsstations in Twekkelerveld en Enschede-Noord aangelegd. Dat volgt globaal een tracé langs de G.J. van Heekstraat, het Van Heekpark, de Walhofstraat, Roomweg en Voortsweg naar de Vechtstraat. Het tracé tussen het station Wesselerbrink (Vlierstraat) en Enschede-Noord dateert van 1977 en gaat dwars door de stad. Het appartementencomplex De Tiggelhof in de Laares is boven op die kabel gebouwd. Bewoners deden onlangs hun verhaal in deze krant. Woningcorporatie Domijn kondigde aan zich te verdiepen in de materie.
Niet in kaart
CDA-raadslid Ton ten Vergert heeft het college van B en W gevraagd hoeveel huizen in de magnetische velden van de ondergrondse hoogspanningskabels staan. B en W bleven hem het antwoord schuldig. Dat is nooit in kaart gebracht. Netbeheerder TenneT laat desgevraagd weten dat dit volgens het geldende beleid ook niet hoeft.
Supergeleidend
Voor de nieuw aan te leggen kabelverbinding is dit wel in kaart gebracht , aldus TenneT. De netbeheerder doelt op het tracé tussen de G.J. van Heekstraat en de Vechtstraat, dat vervangen moet worden. De nieuwe verbinding moet in 2021 gerealiseerd zijn. Eerder wilde TenneT hier een zogeheten supergeleidende kabel aanleggen. Deze kabel produceert geen elektromagnetisch veld, maar omdat deze vier keer duurder is dan een gewone hoogspanningskabel zag TenneT ervan af. Zodra het ontwerp is vastgesteld en afgestemd met bijvoorbeeld de gemeente Enschede zullen de bewoners op de hoogte worden gesteld , aldus een woordvoerster van TenneT. Dit zal op korte termijn gebeuren.
Gesprek
Het college geeft in antwoord op de vragen van Ten Vergert aan dat het wil dat TenneT ook het magnetisch veld van de elektriciteitskabel tussen Wesselerbrink en Enschede-Noord in kaart brengt. Indien daar uit oogpunt van gezondheid van aanwonenden aanleiding voor is, wil de gemeente dat die kabel wordt verlegd. Er volgt nog een gesprek tussen de gemeente en TenneT.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay