Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Hoe een gezellige avond uitmondde in een dodelijke steekpartij in Reutum

352869 images3persgroep 11

Het was 'een grote vechtpartij', maar draaide uiteindelijk uit op 'broers tegen broers'. Twee van hen, Ruud (35) en Frank ter H. (32), hoorden vrijdag een celstraf van twaalf jaar tegen zich eisen.

Veel is onduidelijk, maar over één ding zijn alle betrokkenen het eens: het was een gezellige avond. Want op die 4e augustus 2017 werd het begin van de bouwvakantie uitgebreid gevierd in Reutum. Eerst op camping De Molenhof en later, tot een paar uur na middernacht, in eetcafé Antje & Billie, er direct tegenover. Drie groepen waren er nog: uit Enschede, Winterswijk en Weerselo. Ze hadden over en weer nog rondjes uitgedeeld.

Tot er tot twee keer toe vanuit de groep Winterswijk tegen een lamp werd geslagen en de bareigenaar optrad. Op misschien wel een beetje te agressieve manier, zo gaf hij later toe aan de politie. Meteen sloeg de vlam in de pan. Er werd geslagen en geschopt. Eerst binnen en daarna buiten, op het terras. Daar werd ook gestoken. Met twee messen die vermoedelijk uit de keuken van het café waren gehaald. Volgens meerdere verklaringen door Ruud en Frank ter H. uit Glanerbrug.

Steekwonden
De 22-jarige Winterswijker Roelof Esman overleed ter plekke aan steekwonden in zijn rug. Zijn broer Angelino raakte gewond. De broers Ter H. zitten sindsdien vast als verdachten.

Vrijdag hoorden ze bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Almelo elk twaalf jaar cel tegen zich eisen. Voor doodslag op Roelof en een poging tot doodslag op Angelino. Hoewel er alles op wijst dat Ruud de dodelijke steekwonden heeft uitgedeeld, beschouwt Justitie het als een gezamenlijke daad. Ze deden alles samen. Vanaf het begin van de vechtpartij tot het eind, toen ze in de keuken van het café afspraken hun mond te houden , aldus de Officier van Justitie.

Stilzwijgen
En dat doen ze. Ook in de rechtbank volhardden de broers in stilzwijgen. Hoe de rechters ook probeerden daar verandering in te brengen. Mede daardoor zijn de emoties bij de nabestaanden van Roelof Esman hoog opgelopen. Het leidde tot een uitbarsting van Roelofs moeder in de rechtszaal. Het liefst pak ik een pistool en schiet ik jullie hier dood.

De advocaat van de broers, Robert Speijdel, koos voor de tactiek van de verwarring. Overal zette hij zijn vraagtekens bij. Bij de vele verklaringen van de andere feestvierders en personeel van Antje & Billie. Hij gebruikte meerdere keren de term 'leugenachtig' en hamerde op de tegenstrijdigheden in bijna alle verklaringen. Ook suggereerde Speijdel dat de DNA-sporen van Ruud op een van de messen door ambulancepersoneel overgedragen kunnen zijn.

Telefoontje

Ook de waarde van het door de Glanerbrugse broers gepleegde telefoontje met 112 werd door Speijdel betwijfeld. Justitie beschouwt de bandopname als een van de belangrijkste bewijzen. Erop te horen is hoe een van de broers, nog voordat het eigenlijke contact met de alarmcentrale is gelegd, roept: Steek van je af, steek van je af. Ook werd meerdere keren geroepen, in een kennelijke poging later een beroep op noodweer te doen, dat zij waren aangevallen en gewond waren. Zonder dat daarvoor enig bewijs werd gevonden.

Volgens Speijdel zou het best kunnen zijn dat er sprake was van een hersenschudding bij Frank. Dat hij daarom alles zo aan het herhalen was. Maar dat is nooit onderzocht. Bovendien zou de tijdsmelding van de bandopname niet kloppen met de tijd waarop de steekpartij plaatshad.

Verwarring
Speijdel gelooft ook niet dat verklaringen van de Glanerbrugse broers iets zouden oplossen. Er is die avond zoveel gedronken dat er een en al verwarring was over wat er precies allemaal is gebeurd. Alles wat mijn cliënten daarover zouden verklaren zou weinig waarde hebben, maar had wel tegen ze gebruikt kunnen worden.

Vanwege die verwarring en omdat onmogelijk te bewijzen valt wie nou precies wat heeft gedaan, vroeg Speijdel om vrijspraak.

Uitspraak over twee weken.

Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Alphons Weierink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.