Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Taalproject in Enschedese bieb: samen zingen schept een band

354566 865438

Statushouders, expats, mensen uit alle windrichtingen: samen zingen ze Nederlandse liedjes tijdens het project Zing Nederlands met me . Zoals Suzanne van VOF de Kunst.

We zitten samen in de kamer, met de stereo op 10... Suzááánne, ik ben stapelgek op jou . Wat is stapelgek? , vraagt de Syrische Lamis Hobbi aan haar Nederlandse buurvrouw. Die legt het uit. Lamis en haar echtgenoot Ali Mardini zingen verder, Ali zwaait enthousiast met zijn armen. Mijn avond kan niet meer... Kapot! , roept hij.

Jaar bezigHet project Zing Nederlands met me loopt nu een jaar. Deelnemers komen via mond-tot-mondreclame, flyers of op uitnodiging van de gemeente. Lamis en Ali volgen integratielessen via vrijwilligersorganisatie M-Pact en kwamen zo bij de zangmiddag terecht. Wij zijn bijna drie jaar in Nederland en we proberen de taal te leren. Dit is heel mooi , vindt Lamis. Wij komen hier zeker een keer terug.

Aan de Enschedese pleinen Dat kan, als het project na de zomer een vervolg krijgt. Organisator Laura Slakhorst: Ik hoop dat ik weer subsidie krijg. We krijgen veel gesponsord, maar een klein beetje geld heb je wel nodig. Op de wijs van Langs de Amsterdamse grachten zingt de groep intussen Aan de Enschedese pleinen... Heb ik heel mijn hart voor altijd verpand .
De teksten zijn niet eenvoudig, met beeldspraak en lastige woorden. Toch wordt weinig tijd besteed aan het uitleggen ervan. Dat is niet nodig. Het gaat erom op een leuke en gezellige manier de taal te leren kennen. Muziek is meer een gevoel , zegt een vrijwilligster van M-Pact.

OngedwongenDat bevestigt de Boekelose Corine, die een oudere Syrische heer begeleidt. Hij komt graag naar de meezingmiddagen, zegt zij. Het is een ongedwongen manier om met de taal bezig te zijn. Van de taallessen wordt hij zenuwachtig, hier kan hij ontspannen meedoen. En als je ontspannen bent, leer je het ook beter.

Koffie, koffieDe liedjes worden uitgezocht door de Zingende Obers, die het project begeleiden. Je houdt rekening met de melodielijn - die moet niet te lastig zijn. En de tekst moet duidelijk zijn en niet te snel , zegt zangeres Tessa Kortenbach. De groep sluit af met, hoe kan het ook anders, Koffie, koffie van Rita Corita. Jongens, wie lust er een kop? . Het zaaltje deint mee. En daarna is er koffie. Kortenbach: Koffie met een koekje. Dat is de Nederlandse cultuur, hè?

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.