Een extra-garantstelling van de gemeente voor FC Twente? Dat kan, maar eis dan als gemeente het recht om de club te kunnen kopen. Dat is de kern van het plan van dr. Tsjalle van der Burg, universitair docent aan de UT.
Zoals bekend staan FC Twente en de gemeente Enschede tegenover elkaar. Sponsors willen minimaal 8,5 miljoen in de club steken, maar eisen dat de gemeente met een extra garantstelling van 7 miljoen komt. Daar is geen politiek draagvlak voor. Van der Burg komt met een creatieve oplossing: de gemeente moet een optie op een zo groot mogelijk deel van de aandelen van FC Twente eisen. Op een pakket van 85 procent bij voorkeur.
Aandelen voor symbolisch bedrag
Van der Burg heeft zijn alternatieve plan naar b en w en alle raadsfracties gestuurd. Hij schrijft onder meer: De gemeente moet nu iets substantieels voor de garantie (of voor het opschorten van rente en aflossing) terugkrijgen. De gemeente moet daarom op ieder gewenst moment clubaandelen voor een symbolisch bedrag kunnen kopen. De aandelen kunnen dan met winst worden doorverkocht.
Als Twente weer gaat presteren, uiteraard. Voor de duidelijkheid: de gemeente wordt geen eigenaar van de club. Een optie op aandelen is per definitie slechts een beleggingsinstrument dat een kans op mooie winsten biedt, zonder dat er enig nadeel aan verbonden is.
Winst door aandelen
Als de gemeente de optie op aandelen FC Twente verwerft, bestaat de kans hiermee winst te maken, stelt Van der Burg. Zo zou de gemeente komend jaar wellicht 17 procent van de aandelen eerst voor 20 cent van de club kunnen kopen, om ze vervolgens binnen een seconde voor 9 miljoen door te verkopen aan ondernemers. Daarbij kan het dan zo geregeld worden dat de gemeente van dit bedrag slechts 3 miljoen echt zelf houdt, terwijl er 6 miljoen naar de club vloeit. Daarmee kan de club dan oude schulden afbetalen, en misschien ook met betere spelers de lucratieve eredivisie bereiken.
Red Bull
En als de ondernemers de aandelen niet willen hebben, kan de gemeente het optiepakket van 85% van de aandelen doorverkopen aan de hoogste bieder. Het is niet onmogelijk dat een partij als Red Bull dan 10 miljoen euro voor de optie over heeft. Natuurlijk mag de gemeente dan bepalen of men een Red Bull FC Twente wil. Het is in mijn ogen beter dat de gemeente een dergelijke beslissing neemt, dan dat dit wordt gedaan door de ondernemers die straks 15 procent van de aandelen van FC Twente hebben en door de (ex-)ondernemers die de stichting besturen. Arnhem (Vitesse) en Den Haag hebben ons geleerd dat Nederlandse ondernemers die een club bezitten soms bereid zijn hun aandelen aan wellicht dubieuze Russische of Chinese eigenaren te verkopen, tegen misschien wel een hele mooie prijs.
Trust voor supporters
Van der Burg pleit daarnaast voor een 'supporters-trust: een constructie waarin supporters geld inleggen om samen aandelen van de club te kopen, en daarvoor spreek- en stemrecht krijgen op de aandeelhoudersvergadering. Onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat clubs waarin supporters trust zeggenschap hebben, gemiddeld beter presteren dan clubs waarin rijke ondernemers het voor het zeggen hebben.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen