Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Met de stopwatch in de keuken van een bejaarde Enschedeër

355432 download 218

Een alleenstaande Enschedeër van 75 behoeft hulp. Die krijgt hij, maar volgens hem is het niet genoeg. Er zou een half uur in de week bij moeten, zodat de huishoudelijke hulp het huisje op orde krijgt. De zorgaanbieder wil de extra tijd niet vergoeden.

Om het pleit te beslechten, stuurt de gemeente Enschede een toezichthouder naar het huisje van de man om te rapporteren welke hulp hij behoeft. De toezichthouder zet zich neer op een strategische positie met het horloge in de aanslag.
Situatie
De situatie is als volgt: de huishoudelijke hulp verleent al zestien jaar hulp. Zij rookt sigaretten. Meneer van 75 is slecht ter been. Hij loopt met een rollator. Zijn plas komt wel eens eerder dan hij had gewild. Hij leest kranten en kijkt tv. De tv bedient hij met een afstandsbediening. Hij rookt shag.

Na enige tijd observeren verlaat de toezichthouder het huisje en rapporteert haar bevindingen aan de gemeente. Letterlijke passages: In de woonkamer stonden twee andere stoelen en een tafel. Op de tafel stond een asbak met een peuk van een sigaret met filter.

Niet fris
Het huis is zodanig klein dat het reëel lijkt om in drie uur schoon te maken. Binnen in huis wordt er gerookt en dat maakt dat het huis niet fris ruikt. Dit zal ook niet het geval zijn als er nog een extra half uur aan schoonmaak wordt ingezet.

Daarnaast heeft de heer allerlei zaken zoals een pakje shag, kranten, afstandsbediening, social media apparatuur binnen handbereik staan. Ook in de keuken staan er veel zaken op keukentafel, zoals oude kranten e.d. Door deze zaken lijkt het rommelig.

Spinnenweb
Ook constateert ze dat er na het stof afnemen een spinnenweb in de linkerbovenhoek van de woonkamer bleef zitten. Haar conclusie: de huishoudelijke hulp werkt ongestructureerd en de 75-jarige kan zelf de afwas doen. Daarbij is het huis niet zo groot dat er extra uren noodzakelijk zijn.

Waar de huishoudelijke hulp meent met een half uur extra de boel op orde te krijgen, spitst de toezichthouder zich toe op het soms voortijdig urineverlies van de man. Ze adviseert een bezoek aan de huisarts, de fysiotherapeut en de apotheek. Dure zorg die evenwel niet voor rekening komt van de gemeente. Waartoe de notities dienen over roken en het feit dat er zaken op tafel liggen, is onduidelijk.

Vernederd en boos
De rapportage gaat te ver voor zowel de huishoudelijke hulp als de 75-jarige man. Zij voelt zich vernederd en aangetast in haar goede naam, hij is boos omdat hem fysieke kwaliteiten worden toegedicht die hij niet meer heeft. Hij is ook boos omdat de zaak al zo lang aansleept. Er is nog iemand geschokt: René Beunders van Sociaal Hart Enschede.

Hij stond de Enschedeër ook bij in een rechtszaak over dezelfde kwestie in 2016, die werd gewonnen. Beunders vindt de zaak exemplarisch voor het beleid van de gemeente. Die houdt volgens hem vast aan het criterium van een schoon en leefbaar huis .

Slepende kwestie
Het is een slepende kwestie, die ook al is beoordeeld en veroordeeld door de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechtscollege in dit land aangaande sociale voorzieningen. Die oordeelde dat de stad moet onderbouwen wat er nodig is, hoe vaak dat moet gebeuren en hoe lang dat duurt.

De 75-jarige, zijn hulp en Beunders hebben opnieuw een klacht ingediend bij de klachtencommissaris. Beunders laat weten dat hij door de gemeente is uitgenodigd voor een gesprek over een extra beurt voor het toilet van de Enschedeër en het één keer vaker verschonen van zijn bed.

Reactie gemeente
Gevraagd naar een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten: Het rapport is een feitelijk verslag van de twee huisbezoeken die we hebben afgelegd naar aanleiding van de vragen van de inwoner en zijn gevolmachtigde. We kunnen ons voorstellen dat zo n gespreksverslag, als je er niet mee bekend bent, er uitgebreid uitziet en dat dit hen kan overvallen. Op basis van dit rapport heeft de gemeente bij het tweede huisbezoek geconstateerd dat een overgroot deel van de werkzaamheden is uitgevoerd. (...) De vervangende hulp heeft aangetoond dat het mogelijk is om een schoon en leefbaar huis te realiseren binnen de gestelde indicatie.

De woordvoerder heeft het verslag niet gelezen. Er zijn haar door collega s passages voorgelezen. Als ze nadere details hoort, zegt ze: Ja, dat had wel anders gekund.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: PxHere
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.