Het eerste deel van de Stadsbeek aan de Bruggertstraat en de Rembrandlaan is klaar. Deze donderdag was de vuurdoop van de beek, die straks de wijk Stadsveld moet ontlasten na extreme regenbuien en van overtollig grondwater.
Voor Hans van Agteren is de opening van de beek mogelijk zijn laatste opening, voor hij over twee weken afzwaait als wethouder namens Burgerbelangen. Hij is trots dat hij dit moment bij het scheiden van de markt nog als bestuurder mag meemaken.
Acht jaar geleden, twee weken nadat ik begon als wethouder, bleek dat het rioleringsplan van de gemeente ons jaarlijks 25 procent extra zou kosten , aldus Van Agteren. Een gelikt plan, waarvoor de stad volgens hem wel miljoenen meer aan belastinginkomsten moest vergaren. Het moest dus anders, maar wel effectief.
GrondwateroverlastIn de wijken Stadsveld en Pathmos is al vele jaren sprake van grondwateroverlast. In sommige straten staan zelfs huizen met rotte vloeren. Door de oude beekloop weer in de straten terug te brengen, kan het overtollige water ter hoogte van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat worden afgevoerd richting de Twekkelerbeek. Van daaruit stroomt het water verder in het Twentekanaal.
Fases
Voorlopig gaat het alleen om oppervlaktewater in Het Bruggert, maar de voorbereidingen voor de rest van de wijk zijn in volle gang. Aanvankelijk zou dit najaar de schop de grond in gaan voor de aanleg van de stadsbeek aan de B.W. ter Kuilestraat, tussen Rembrandtlaan en Elferinksweg. Die werkzaamheden zijn nu uitgesteld tot begin 2019, onder meer omdat het ontwerp van de bruggetjes over de beek iets meer tijd vergt. Een jaar later wordt het laatste gedeelte van de stadsbeek aangelegd langs de Elferinksweg tot vlak voor de Pathmossingel.
In de tweede en derde fase wordt de beek gekoppeld aan het reeds aangelegde drainagesysteem in Stadsveld, zodat behalve regenwater ook grondwater wordt afgevoerd richting het buitengebied achter de Bruggertstraat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Wilco Louwes