1. Waarom vroeg FC Twente de gemeente plotseling om een extra borgstelling van 7 miljoen?Omdat het internationaal sporttribunaal CAS vorige maand ook vrij plotseling uitspraak deed in een geschil tussen FC Twente en Mathias Bunge. Deze Argentijn is de manager van oud-Twente speler Jesús Corona, die al in 2015 aan FC Porto werd verkocht . De sportrechtbank bepaalde, dat FC Twente Bunge 6,3 miljoen moet nabetalen inzake de transfer van Corona. De club had gehoopt, en er stiekem zelfs op gerekend, dat geld niet meer te hoeven betalen. Want Bunge zou contacten onderhouden met een Mexicaans drugskartel, dat mede-eigenaar is van Corona, om via de transferrechten van de speler drugswinsten wit te wassen.
2. En Twente kan Bunge niet betalen?Nee, dat geld is er niet. De club had de 6,3 miljoen wel gereserveerd in de boeken, maar dat geld in de voorbije drie seizoenen gebruikt om andere gaten mee te dichten. Voor de goede orde: dat was in de periode dat Munsterman cs, die de deal sloot met Bunge, al weg was.
3. En nu komt Bunge zijn miljoenen ophalen in Enschede?Letterlijk langskomen, om een koffer met geld op te halen, lijkt zo ongeveer de enige mogelijkheid voor hem. Want er is waarschijnlijk geen bank te vinden die, gezien de strenge wetgeving voor witwassen, de 6,3 miljoen wil overboeken naar Bunge. Hij moet trouwens nog eerst langs de Nederlandse rechter om te kunnen incasseren. En mocht die rechter tot een vonnis komen dat voor beroep vatbaar is, dan kan er nog zo twee jaar verder worden geprocedeerd. Kortom, Bunge heeft volgens het CAS dan wel recht op 6,3 miljoen, hij heeft het nog lang niet. Daarom onderhandelt hij over een schikking met FC Twente. Te meer, omdat er opnieuw 30 procent van de transfersom van Corona naar FC Twente vloeit, mocht Corona door FC Porto worden verkocht. Twente zou dan 21 procent van dat bedrag moeten doorstorten naar Bunge. Het vooruitzicht dat hij ook op dat geld weer net zo lang moet wachten als op zijn 6,3 miljoen, is voor Bunge niet zo fijn.
4. Twente vraagt de gemeente om een garantstelling voor 7 miljoen. Waarom niet naar een bank gestapt voor een lening?Omdat geen bank Twente nog geld wil lenen. Want met een negatief eigen vermogen van om en nabij de 6 miljoen euro, is de solvabiliteit van FC Twente negatief. De solvabiliteit is het vermogen van de club om op de lange termijn aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Als de garantstelling er komt, kan Twente bij een bank wél de 7 miljoen lenen en die verspreid over een aantal jaren aan de bank aflossen. Overigens kan die garantstelling omlaag als Twente erin slaagt om met Bunge te schikken.
5. Maar op de Enschedese politiek hoeft de club niet te rekenen?
Zoals het er nu uitziet niet. Veel partijen in de gemeenteraad hebben het gehad met FC Twente. De gemeente leende de club al 17 miljoen en staat bovendien al voor 8,4 miljoen garant. De fracties in de nieuwe raad lijken besluiteloos. Er is in beslotenheid van de raadscommissie uren vruchteloos over vergaderd. FC Twente is een hete aardappel, waarover veel fracties zich niet duidelijk durven uit te spreken. Wethouder Eelco Eerenberg zegt er elke dag mee bezig te zijn, maar vooralsnog geen oplossing te zien.
6. Hoe nu verder?
Dat is lastig. Nee is ook een antwoord, maar ook dat wil of durft de raad niet aan FC Twente te verkopen. Volgende week begint het zomerreces. FC Twente voordien geen antwoord geven, is vervelend voor de club. Die weet dan nog niet waar ze aan toe is en de volgende raadsvergadering is pas in september. De kans dat er snel een politieke oplossing komt, lijkt echter nihil.
7. Wat is de consequentie van dit alles?
Dat FC Twente weinig kan doen op de spelersmarkt. Er komt op korte termijn nog één speler bij. Als daarin niets verandert, is de kans groot dat de 18.700 jaarkaarthouders (600 meer dan vorig seizoen) en 3300 sponsoren straks naar een elftal kijken dat niet de kwaliteit heeft om te promoveren. De sponsors hebben immers laten weten, dat zij niets doen als de gemeente ook niets doet. Die sponsoren zeggen bereid te zijn voor 14 miljoen aandelen van de club te kopen. Voor 8 miljoen van dat bedrag is vorige week getekend. Verschillende bronnen meldden gisteren dat de sponsors uiteindelijk bereid zijn om óók de garantstelling voor hun rekening te nemen. Mede omdat die, om bovengenoemde reden, op korte termijn toch niet hard gemaakt hoeft te worden en door een met Bunge te bereiken schikking minder hoog zou uitvallen. Maar dat gerucht wil geen van de partijen bevestigen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, afbeelding: Gezienus Bruining