Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Duizenden auto's minder op Twentse wegen

357344 Schermafbeelding 2018 07 16 om 082637

Op de Twentse wegen rijden dagelijks 2.000 auto s minder in de ochtend- en avondspits. Dat claimt Twente Mobiel, de organisatie die automobilisten stimuleert de spits te mijden en hen tot andere vormen van vervoer probeert aan te zet.

Carpoolen, eerder of later vertrekken, met de fiets of het openbaar vervoer reizen. Hoe ze de woon-werkafstand overbruggen maakt niet uit, als ze de spits maar mijden. Projecten van Twente Mobiel hebben als doel het aantal auto, dat zich in de spitsuren op de weg bevindt, te verminderen. Uit een evaluatie blijkt dat projecten tussen 2015 en 2017 succesvol waren. Het doel, 2013 zogenoemde spitsmijdingen per dag, is - aldus Twente Mobiel - voor 99 procent gehaald.

E-bikes en ov-kaarten
De projecten waren divers. Van de aanschaf van e-bikes voor medewerkers van thuiszorgorganisaties als Livio en de Zorggroep Manna tot een mobiliteitsbattle waarbij werknemers werden uitgedaagd om buiten de spits te reizen. Dat laatste werd via een kastje in de auto geregistreerd. Ook werden er ov-kaarten uitgedeeld bij bedrijven die vlak bij een bushalte liggen.

Het project Fietsmaatjes was het meest succesvol. Mensen die op de fiets naar hun werk gaan, stimuleerden daarbij collega s, die normaal de auto pakten, dit ook te doen. Beiden kregen een vergoeding voor elke dag dat de nieuweling fietste. Achterliggende gedachte: als mensen eenmaal aan fietsen gewend zijn, zullen ze vaker de tweewieler pakken. Het project zorgde ervoor dat er dagelijks duizend auto s minder op de weg waren.

88 procent
Twente Mobiel kende voor Fietsmaatjes al meerdere projecten ter stimulering van het fietsgebruik. Uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de deelnemende automobilisten na een langere periode (minstens een jaar) nog steeds eens per week de fiets pakt. Een derde fietst zelfs gemiddeld vier dagen per week. Slechts 5 procent geeft aan na afloop van het project weer dagelijks in de auto te stappen.

Toch is er wat Twente Mobiel betreft, nog een wereld te winnen. 90 procent van de medewerkers van Twentse bedrijven woont ook in Twente. Van hen reist twee derde met de auto naar het werk. Uit onderzoek blijkt dat een afstand van 7,5 kilometer voor veel mensen een acceptabele afstand is om te fietsen , zegt René Teeuwen, projectleider van Twente Mobiel. In het geval dat er een e-bike wordt gebruikt ligt die afstand volgens hem op 15 kilometer. Om mensen daarvan bewust te maken heeft Twente Mobiel nieuwe projecten in voorbereiding.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.