Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedeër slijpt al zijn hele leven messen: 'Het blijft mooi werk'

358884 hans 1

Zijn vader Max van der Meer had wat anders in zijn hoofd. Dat messen slijpen hoefde van hem niet. Hij had tuinbouwschool gedaan, wilde tuinarchitect worden. Maar hij werd op zijn achttiende toch geacht te komen werken in de zaak.

Dat werk kwam er lange tijd op neer dat hij de hele regio doorfietste. Van Hardenberg tot Almelo of de Achterhoek door. Hij haalde onderweg scharen en messen op bij kappers en slagers, die vervolgens thuis aan de Blekerstraat werden geslepen. En daarna konden de voorwerpen - scherp en wel - weer worden teruggebracht. Vele honderden kilometers werden op die manier afgelegd. Tot in 1956 een automobiel werd aangeschaft.

Hans van der Meer, de huidige eigenaar van de firma, was toen acht. Het was een gebeurtenis van grote betekenis: een auto in de familie. Maar grootvader Hette, die het bedrijf bestierde, was onverbiddelijk. De Opel Olympia was er overigens eentje van de zaak, niet bedoeld voor plezierritjes. De auto was er om grote klanten als textielfabrieken te bedienen.

De wijde wereld in
Het begint allemaal bij deze grootvader, bankwerker in Friesland, die in 1908 als 16-jarige besluit met een hutkoffer de wijde wereld in te trekken. Dat wordt Duitsland, waar hij in het Saarland zijn vrouw leert kennen en het schopt tot tekenaar-constructeur in Düsseldorf bij een bedrijf dat bruggen bouwt. Als in 1933 Hitler aan de macht komt, moet hij met zijn gezin het land uit. Hij komt in Enschede terecht en vindt werk bij een kranenbedrijf aan de Blekerstraat. Twee jaar later begint hij in diezelfde straat zijn eigen bedrijf: een fijnslijperij, waaraan later een kleine winkel wordt toegevoegd.

Die winkel is er nog steeds. En in de winkeldeur zit nog de erfenis van de oprichter: een in gezandstraald glas weergegeven tekening waaruit blijkt dat de slijpvaardigheden van de firma Van der Meer heel wat verder gaan dan scharen, messen, grasmachines en - indien het jaargetijde er aanleiding toe geeft - schaatsen.

Ze slijpen enorme objecten, zegt Hans. Ze hebben machines die tot 3,20 meter oppervlak kunnen slijpen. Ook voor hem was het niet vanzelfsprekend dat hij in het bedrijf van zijn vader terecht zou komen.

Ruige tijd
Hij zat op een voorloper van de mts. Een ruige tijd, waar hij zodanig deel van uitmaakte dat de directeur hem dringend verzocht de school te verlaten.

Hij kwam in opleiding tot bankwerker bij de firma Stork. Na het examen vroegen ze hem of hij nòg een opleiding wilde volgen, want garantie dat ze altijd werk voor bankwerkers zouden houden hadden ze niet. Uit de lijst met te kiezen opleidingen sprong er eentje uit, of het zo moest zijn: slijpen van gereedschappen .

En nu? Hij wordt zeventig. Een zoon om hem op te volgen heeft hij niet. Hij heeft wel twee dochters. Maar de bijbehorende schoonzonen zijn niet technisch. "We zien wel hoe het verder gaat. Het blijft gewoon mooi werk."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.