Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Buurtbewoners na drugsinval in Glanerbrug: 'Was komen en gaan van junks'

359016 politie 35

De politie heeft maandagavond vier personen aangehouden na een inval in een woning aan de Robert Scottstraat in Glanerbrug. Vanuit de woning werd gehandeld in verdovende middelen. Buurtbewoners reageren opgelucht.

Een 20-jarige man uit Rotterdam is maandagavond door de politie in de woning aan de Robert Scottstraat aangehouden. Hij wordt verdacht van drugshandel. Een 47-jarige vrouw uit Gronau en een 42-jarige man en 47-jarige vrouw uit Münster zijn eveneens opgepakt en worden ervan verdacht drugs te hebben gekocht. De politie heeft die avond geld, telefoons en materialen die te maken hebben met drugshandel in beslag genomen. Tegen de verdachten is een onderzoek ingesteld.

Buurtbewoners uit de Ontdekkingsreizigersbuurt, Ekersdijk en Schoolstraat deden eerder hun beklag over drugsoverlast. Het was de afgelopen maanden een voortdurend komen en gaan van junks , laat een van hen weten. En vaak bleven ze in de buurt rondhangen. Je kon regelmatig spuiten en zilverpapiertjes in de buurt vinden.

Wijkagent Dennis Baaijens beaamt dat er de afgelopen maanden veel meldingen uit de Ontdekkingsreizigersbuurt en omgeving kwamen. We willen met deze actie de burger laten zien dat we wel degelijk handelen en dat de handel in en het gebruik van drugs niet wordt getolereerd , aldus Baaijens. In het wijkteam Oost zitten daarom ook twee agenten die specifiek het opsporen van harddrugs in hun takenpakket hebben.

Ook werkt de politie nauw samen met de stadsdelen van de gemeente, woningbouwverenigingen en indien nodig andere instanties. Een goede voorbereiding en een integrale aanpak werken het beste. Baaijens: Zonder meldingen en informatie van de burgers kunnen we geen goed dossier opbouwen.

De huurder van de woning aan de Robert Scottstraat is bekend bij woningcorporatie Domijn. Woordvoerder Mariëlle Bos: Als er bij ons signalen van overlast van bewoners binnenkomen, raden we ze in eerste instantie aan om met elkaar in gesprek te gaan. Lukt dat niet, dan adviseren we om de overlast bij de politie te melden. In sommige gevallen doen wij dat ook zelf wel.

In 2015 was er zowel in de binnenstad als in Glanerbrug sprake van toenemende drugsoverlast, zegt operationeel manager Marco van Zanten van het zogeheten team Drugs Overlast Politie Enschede (DOPE). De dealers kwamen veelal uit het westen, de gebruikers uit Duitsland en het Oostblok.

In 2016 werd actie ondernomen om de overlast aan te pakken. We zijn ook na gaan denken over een integrale aanpak, met een mix van bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen om de overlast structureel te kunnen tackelen. En dat heeft begin dit jaar geleid tot de oprichting van dat DOPE-team.

Van Zanten: Het vraagt wel iets meer geduld van de burger, maar als we nu iemand aanhouden, hebben we een stevig dossier, zodat we de verdachte voor langere tijd vast kunnen houden. We willen daarmee naar dealers in het westen van het land het signaal afgeven dat de Enschedese politie werk maakt van de drugsoverlast.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Jenne Smit
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.