Thuis gezond eten is geen enkel probleem voor Anne Baake (26) uit Enschede. Elke dag tovert ze de gezondste gerechten uit haar pan. Maar als ze eens lekker wilde lunchen in de stad, werd het een moeilijk verhaal. Verder dan een salade kwam ze dan vaak niet. Zonde, vond Anne, en dus begon ze een eigen gezonde lunchroom. "Ik heb eigenlijk een plek gecreëerd waar ik zelf naar op zoek was", vertelt de jonge onderneemster.
Oloa is het Baskische woord voor haver en dat is precies wat je kunt verwachten bij de gloednieuwe eetgelegenheid aan de Zuiderhagen in Enschede. Op het menu staan zelf samen te stellen haverpannenkoeken in allerlei verschillende smaken: bieten, spinazie of kaneel.
De haverpannenkoeken zijn het resultaat van dagenlang speuren op het internet en experimenteren met verschillende ingrediënten. Anne is van huis uit geen (dieet)kok, maar toegepast psycholoog. "Ik ben al lange tijd bezig met het behouden van een gezonde leefstijl. Ik doe vier keer in de week aan fitness en let nauw op mijn voeding." Uit eigen interesse kwam ze dus bij de haverpannenkoek uit en het werd al snel haar favoriet.
Vezels
Is zo'n haverpannenkoek dan ook echt zo gezond? Sportdiëtiste Titia van der Stelt uit Enschede schrijft regelmatig voor de weblog I'm a Foodie, waarin feiten en fabels over gezonde voeding van elkaar worden gescheiden. "Havermout is inderdaad gezond. In haver zitten enorm veel vezels, die bijvoorbeeld uit bloem, het bestanddeel voor gewone pannenkoeken, zijn verwijderd. Haver werkt ook cholesterolverlagend door de zogeheten bèta-glucanen die het bevat. Een haverpannenkoek is dus ook gezond, al moet het natuurlijk wel op de juiste manier worden bereid, zonder al te veel olie en zonder volle melk." Zonder melk en gebakken met bakspray van raapzaadolie lijkt dat met de haverpannenkoeken van Anne wel goed te zitten.
Oloa zou dan ook best eens een aanwinst kunnen zijn voor Enschede, denkt Van der Stelt. "Gezond eten wordt een steeds grotere trend. Tien jaar geleden reageerden mensen heel anders op havermout dan nu. Havermout werd toen nog geassocieerd met oma's. Maar nu is het helemaal in."
Een gat in de markt? "De keuze is in Enschede en Twente nog beperkt. Je hebt hier en daar wat vegan opties bij bijvoorbeeld Bagels & Beans of de Broodbode. En saladebar ETN is een goede optie voor een gezonde maaltijd. Maar in vergelijking met de randstad lopen we hier toch een beetje achter. En dat terwijl de vraag ook hier steeds groter wordt."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto's: Annina Romita