De eerste twee edities van het evenement probeerde de stichting op het laatste moment te blokkeren door een rechtsgang. Tot twee keer toe wees de rechter dat verzoek af. De hoger beroepen tegen die eerdere evenementen werden begin dit jaar al ingetrokken door de Stichting Lonnekerberg en Landschap Overijssel.
De vergunning voor de 2018-editie werd vorig week definitief verstrekt door de gemeente Enschede. De stichting had opnieuw last-minute bezwaar kunnen aantekenen. We hebben het wel weer overwogen, maar concentreren ons op andere beroepsprocedures , zegt voorzitter Geertjan Takkenkamp van StiL.
BodemproceduresZo loopt er nog voorlopige voorziening tegen het 'bestemmingsplan midden' op Vliegveld Twente, waar meer evenementen onder vallen. Daarnaast lopen er twee bodemprocedures, onder meer tegen de omgevingsvergunning.
Grootste probleem voor de stichting is de verstoring van het het ecosysteem op de Lonnekerberg. Onder meer de vleermuizen zouden last hebben van de beats op het festival.
We blijven vinden dat een festival niet kan op die plek de het vliegveld. Andere evenementen zijn prima, zoals een vlooienmarkt. Maar de geluids- en lichtuitstraling van een festival als Airforce richting de Lonnekerberg is gewoon te groot, vinden wij.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook