Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Meer ziekteverzuim door psychische klachten op UT

360111 866251

Medewerkers van Universiteit Twente zaten in 2017 vaker en langer thuis met werkgerelateerde psychische klachten. In totaal gingen er twee keer zoveel werkdagen verloren.

Psychische klachten door het werk zorgden vorig jaar op Universiteit Twente (UT) voor veel meer ziekteverzuim dan in eerdere jaren. Ten opzichte van 2016 was er zelfs een verdubbeling te zien in het aantal verzuimdagen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de universiteit over 2017.

Gestegen
Daarin staat dat het werkgerelateerd psychisch verzuim is gestegen van 0.34 naar 0.66 . Op een personeelsbestand van 2.705 voltijdbanen betekent dit volgens de onderwijsinstelling dat er vorig jaar 6.372 werkdagen verloren zijn gegaan. Het aantal ziekmeldingen vanwege psychische klachten door het werk steeg van 38 naar 54.

In hetzelfde jaarverslag staat dat de werkdruk een belangrijk aandachtspunt is voor de UT. Het risico van roofbouw op mensen ligt op de loer , zo is te lezen.

Werkdruk
Woordvoerder Laurens van der Velde noemt de forse stijging van het aantal ziekmeldingen door psychische klachten echt niet leuk om te zien . Maar het is bekend dat een universiteit een plek is waar veel wordt gevraagd van mensen. Er moet toponderzoek worden gedaan, toponderwijs worden gegeven, veel middelen worden binnengehaald, nieuwe studenten worden geworven. En we zitten op sommige faculteiten en diensten in kleine reorganisaties.

Hoge werkdruk is in de academische wereld al langere tijd een onderwerp van discussie. In de nieuwste cao stond zelfs de verplichting voor universiteiten om met een speciaal werkplan te komen om de werkdruk te verlagen.

Rapport
Arbodienstverlener Human Capital Care, dat het ziekteverzuim en de achterliggende problematiek voor de UT in kaart bracht, heeft onlangs de jaarrapportage over 2017 naar de universiteit gestuurd. Dat rapport wordt nu geanalyseerd, samen met de universiteitsraad en de faculteitsraden , zegt Van der Velde. In het najaar zullen op basis daarvan plannen worden gepresenteerd waarmee deze vorm van ziekteverzuim specifiek moet worden aangepakt. Dat komt dus bovenop het plan dat vanuit de cao gemaakt is. Dat moet volgens Van der Velde op elke faculteit op een andere manier worden gedaan.

Opvallend genoeg bleef het algehele ziekteverzuim op de UT nagenoeg gelijk. Tegenover een stijging onder het wetenschappelijk personeel daalde namelijk het ziekteverzuim onder ondersteunend personeel. De afdeling Human Resources, al langere tijd een zorgenkind, kent van de hele universiteit het hoogste ziekteverzuim met 9,4 procent.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.