De voortuin van het huis waar Daan Mellée levenloos werd aangetroffen, is anderhalve maand na de tragedie omgetoverd in een gedenkplek. Woensdagavond staken bekenden van de Enschedeër er tientallen kaarsen en fakkels aan, rondom letters die samen de naam Daan vormen. Als eerbetoon aan hun vermoorde vriend.
Mellée werd op 3 juli dood gevonden in de woning van zijn vriendin, aan Het Oosterveld in Enschede. Hij was dusdanig toegetakeld dat de familie hem voor de crematie niet meer gezien heeft; dit werd ze afgeraden. Middels foto s konden ze bevestigen dat het inderdaad ging om hun Daantje , zoals ze hem liefkozend noemden.
Sluitend alibi
De politie zette direct een Team Grootschalige Opsporing op, dagenlang werd in het huis forensisch onderzoek gedaan. Het resulteerde in twee aanhoudingen, allebei mannen met een crimineel verleden. In de week na de moord werd Bart de J. (36) uit Hengelo opgepakt. De politie hield hem vijf dagen vast, verhoorde hem, maar zond hem toen weer heen. Een paar weken later werd Mario S. (35) uit Enschede, de ex-vriend van de vriendin van Mellée, aangehouden in zijn cel in Lelystad, waar hij vast zit voor een ander vergrijp. Hij was ten tijde van de moord op Mellée met verlof en daarvan keerde hij niet terug. Een arrestatieteam rekende hem op 8 juli weer in. Net als Bart de J. werd Mario S. verhoord, maar niet vastgehouden voor de moord. Ze zijn nog wel verdachte in de zaak, maar volgens hun advocaten hebben ze allebei een sluitend alibi. De advocaat van Mario S. noemde de aanhouding van zijn cliënt schudden aan de boom om te kijken wat er loskomt .
Maar veel kwam er niet los. Niet bij Mario S., niet bij anderen. Na de aanhouding van S. bleef het stil rondom het moordonderzoek. Ook de familie, die in goed contact staat met de politie, heeft meer vragen dan antwoorden. Het is verschrikkelijk om nog steeds geen nieuws te hebben. We hebben alle vertrouwen in de politie, maar het duurt erg lang. De politie kon gisterenmiddag geen update over de zaak geven.
Leven gebeterd
Hoe moeilijk het ook is, Daan s vader probeert verder te gaan. Het feit dat je kind door iemand anders op brute wijze uit het leven is getrokken, is niet te bevatten , vertelt Joop Mellée. Dit hakt er hard in. Daar valt eigenlijk niet mee om te gaan.
Zijn zoon kwam de voorbije jaren meerdere keren in aanraking met de politie, zat voor inbraken en diefstallen ook een tijd vast en was verslaafd aan cocaïne. Maar Daan Mellée, zelf vader van een jonge dochter, had zijn leven gebeterd, volgens Joop Mellée. Hij was het laatste jaar van zijn leven clean en daar was hij trots op. Hij zat in een positieve flow, maar in de verkeerde omgeving. Helaas.
Joop Mellée verwerkt zijn verdriet met behulp van zijn piano. De kunstenaar maakt video s van de nummers die hij ter ere van zijn zoon speelt, en deelt deze op YouTube. Het stuk dat hij liet horen op de uitvaart, wordt op cd uitgebracht; de opbrengst gaat naar de Vereniging Ouders Van Een Vermoord Kind. Ik heb besloten, hoe moeilijk het ook is, dat ik verder wil. Dat wil Daan. Dat heeft hij mij een aantal keren ook verteld. Pa , zei hij. Mocht er wat met mij gebeuren, jij gaat verder met je leven. Dat gaat heel moeilijk worden, maar ik doe het voor Daan.
De politie deed meerdere oproepen voor tips, het leverde nauwelijks iets op. Daarom doet de familie dit nu nogmaals, omdat ze willen dat de verantwoordelijke gepakt wordt. We gaan door een onzekere tijd. We hopen dat er stappen worden gezet in de zaak, dat mensen zich achter de oren krabben, zich niet stil houden. Het hoeft maar één goede tip te zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede