Als zoon van een evangelist was het logisch dat Theo Niemeijer dominee zou worden. Maar toen hij dat idee op z'n 18de bij zijn vader opperde, raadde hij dat sterk af. "Hij zei: 'joh, dat moet je niet doen.' Hij wist hoe moeilijk het was en hoe teleurstellend het soms kan zijn. En het vraagt veel financiële offers, want dit beroep is absoluut geen vetpot."
Het is zijn roeping, vertelt hij aan een tafel achterin 'zijn' kerk De Schuilplaats, op de Wesselerbrink in Enschede. De in Alphen aan de Rijn geboren Niemeijer weet nog goed hoe een Canadese zendeling hem inspireerde. Op dat moment was Niemeijer 18 jaar en net afgestudeerd als tuinarchitect. "Ik vond zijn werk zó mooi: je leven in dienst van God stellen. Dat wilde ik ook."
Bijbelstudies
En zo vertrok Niemeijer naar Duitsland om theologie te studeren. Hij werd voorganger in diverse kerken in Nederland, tot hij in 1999 bij de Vrije Baptistengemeente in Enschede-Zuid kwam te werken.
En overal staat de Bijbel centraal. Niet alleen tijdens zijn preken op zondag, maar ook in zijn andere werkzaamheden. Zo geeft hij bijbelstudies binnen de gemeenschap, schrijft hij voor tijdschrift Het Zoeklicht en geeft hij seminars door het hele land. "De bijbel is zó'n prachtig boek", zegt hij met een glinstering in zijn ogen.
Als het aan hem ligt, kun je alle ontwikkelingen in de huidige maatschappij vanuit de Bijbel verklaren. Met kalme stem vertelt hij over het Israël-Palestina conflict, de Europese Unie, de - volgens hem onbewezen - evolutietheorie en het scheppingsverhaal. Voor je het weet ben je zonder het door te hebben in één van zijn seminars beland. Ook het feminisme komt ter sprake. Een vrouw in het ambt, is dat denkbaar? "Nee", antwoordt hij. "Vrouwen en mannen zijn verschillend. Sterker nog: zij mógen verschillend zijn. Waarom wordt dat gezien als iets slechts? God schiep de man als man en vrouw als vrouw. In de Bijbel staat heel duidelijk dat de man verantwoordelijkheid en gezag draagt. Dus als een vrouw in het ambt zou gaan, gaat dat in tegen wat de Bijbel zegt. Daarom zou ik het afkeuren."
Opvolger
Nee, een vrouwelijke opvolger komt er dus niet. Wie dan wel? Dat is nog niet duidelijk, geeft Niemeijer aan. "Er wordt druk gezocht. Ik hoop dat we dit jaar nog iemand kunnen vinden."
Hoe dan ook, het wordt tijd voor Niemeijer om afscheid te nemen, vindt hij. "Op een gegeven moment wordt het te eentonig. Dan is het tijd voor een nieuw geluid." Zondag, op zijn 66ste verjaardag, is het tijd voor zijn laatste dienst, gevolgd door een afscheidsdienst. Maar met het verkondigen van het Woord stopt hij niet. Hij zal seminars blijven geven. Nee, die roeping verlies je niet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen