Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Seksuele voorlichting aan Enschedese studenten hoogst noodzakelijk

364693 872473 1

Seksuele voorlichting anno 2018 speelt zich af in een paarse ‘anticonceptiecamper’. Ook studenten weten niet van de hoed en de rand.

In het Volkspark in Enschede ziet aankomend student Raoul niet wat zijn handen in een doos aan het doen zijn. Alles gaat op de tast, alsof het donker is. Aan de andere kant staan 7 giebelende meiden. Ze kijken door een gat in de doos hoe hij een condoom om een kunstpenis doet.

Het is seksuele voorlichting van de GGD Twente, anno 2018. Tijdens introductiedagen voor studenten rijdt de paarse ‘anticonceptiecamper’ van de GGD door het hele land. Woensdag dus in Enschede, om voorlichting aan eerstejaars Saxionstudenten te geven.

„En dat is hard nodig ook”, zegt Jan Semmekrot van het Team Seksuele Gezondheid van de GGD. Seksuele voorlichting op de basisschool, op het voortgezet onderwijs, het betekent niet dat studenten van de hoed en de rand weten. Althans, dat ze er naar handelen.

OnbeschermdSemmekrot: „Uit onderzoek blijkt dat onder studenten één op de vijf bij de laatste seks geen condoom gebruikte. Zeker in zo’n eerste studiejaar, onder moeders vleugels weg, gaat het geregeld mis. De morning-afterpil is een van de meest verkochte medicijnen bij het Kruidvat. Ja, die kun je tegenwoordig bij het Kruidvat krijgen. En het drankgebruik onder studenten is gewoonweg hoger dan gemiddeld. Dat levert vaker onbeschermde seks op.”

Beau (19) snapt desondanks niet zo goed waar de anticonceptiebus voor nodig is. Ze is zojuist geslaagd voor de condoomtest en krijgt een ballon in de vorm van een spermatozoïde. Haar medestudent Demy (18) vindt het juist ‘heel goed’ dat studenten even bijgepraat worden. „Je hoort toch steeds vaker dat het fout gaat. Dat een meisje ongewenst zwanger is geworden”, zegt ze.

De cijfers wijzen daar ook op. 6 procent van alle meisjes van 12 tot en met 24 jaar slikte in het afgelopen jaar de morning-afterpil, zo blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’, dat recent verscheen. Onder seksueel ervaren meisjes is dat 12 procent. Van de jongens tussen 18 en 20 kreeg 1,2 procent te maken met een ongewenste zwangerschap. Bij de meisjes in die leeftijdsgroep was dat 1,4 procent. Voor de leeftijd tussen 21 en 24 jaar liggen die cijfers op 2,4 en 3,0 procent.

Genoeg te lerenDe Twentse cijfers komen binnenkort naar buiten, maar wat Semmekrot betreft is met die landelijke getallen al aangetoond dat voorlichting onder studenten noodzakelijk is. Daar zijn Danique (17) en Nikkie (24) het ook helemaal mee eens. Ze staan bij een soort Rad van Avontuur en krijgen na het draaien vragen voorgelegd. „Hoeveel procent van de Twentse jongens is bang om iets verkeerds te doen in bed?”, krijgen ze voorgelegd. Ze schatten het beiden te laag in. Dat gaat op voor maar liefst 50 procent van de jongens. En voor 67 procent van de meisjes. „Er valt nog genoeg te leren”, zegt Nikkie. „Ook over soa’s bijvoorbeeld.” Daar is Danique het mee eens. „Er zijn er genoeg, denk ik, die vanavond bij elkaar in bed duiken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.