Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

UT-student en bedrijf ontmoeten elkaar tijdens Enschedese Business Walk

364723 872407

Technische bedrijven in Twente doen er alles aan om studenten na de studie hier te houden. Een volgende troef: de Business Walk - woensdag op het Kennispark - een markt waar masterstudent en bedrijf elkaar ontmoeten.

Onder de zeven witte tenten wachten vertegenwoordigers van voornamelijk Kennispark-bedrijven op de aangekondigde driehonderd masterstudenten van Universiteit Twente. Het bezoek maakt deel uit van de Kick-in, het introductieprogramma voor masterstudenten. De bedrijven hopen talent eruit te pikken en alvast te strikken.

"Geschikt talent is de schaarste van de bedrijven hier", zegt projectmanager Erik Rouwette van Gemeente Enschede. "We moeten studenten hier zien te houden. In Twente is de 'work-life-balance' prima. Maar dat moeten studenten wel weten. Deze markt draagt bij aan het zichtbaar en bekendmaken van de bedrijven hier. Die bieden hen graag een carrièreperspectief. Uniek aan deze markt is dat het op het Kennispark zelf is, met alleen Twentse technische bedrijven."

Onzichtbaarheid
Misschien speelt de locatie juist de onzichtbaarheid in de kaart. Zo merkt Alieke Dalhuisen van bedrijf Moneybird na een tijdje op dat er maar weinig Nederlandse studenten rondlopen. Haar collega Edwin Vlieg merkt op: "Studenten weten niet dat hier technische banen te krijgen zijn die niet onderdoen voor het werk in Philips-stad Eindhoven."

Christiaan Jilderda begint aan zijn master Mechanical Engeneering. "Ik zou niet goed weten wat mij hier zou kunnen houden. Mijn plan is hier studeren en weer terug naar Dokkum, naar mijn familie en vrienden. Je mist iets hier. Terwijl studeren hier prima is." Studiegenote Lise Kamps: "Ik zie Enschede als een tussenstop."

Een van de vele buitenlandse studenten die over de markt struint, is de Indische Aaditya Dandwate. "De faciliteiten zijn hier heel goed. De universiteit is op het gebied van technologie één van de beste. Als ik hier werk krijg, zou ik met alle plezier hier blijven. Door de kwalitatief goede technologische apparatuur kan je hier echt aan het werk."

Imagoprobleem
Kortom, de drie studenten komen vanwege de kwaliteit van de universiteit, niet voor een toekomst in Enschede. Bij de poort baantjes uitdelen, lijkt niet voldoende. Dat ongrijpbare 'iets' om te blijven, is afwezig. "We hebben een imagoprobleem," erkent Rouwette. "Studenten hebben geen idee dat bedrijven als Demcon de beste operatienaalden ter wereld maken en de Lab-on-a-chips van Micronit van wereldklasse zijn. Dat moet veranderen." IT-recruiter Michelle Gelink van E-QIB heeft een suggestie: "Laat ze in de collegezalen niet Apple of Google noemen als werkplek, maar de bedrijven op het Kennispark." Wederom zichtbaarheid als de remedie tegen de leegloop van de stad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.