Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Dit is het effect van maatregelen tegen afvaldump in Enschede

364802 Diftar 8

Is de afvaloverlast het afgelopen jaar afgenomen of niet? Hebben maatregelen die de gemeenteraad op 18 december 2017 heeft genomen het gewenste effect? We maken de balans op.

Het is lastig een onderbouwd antwoord op deze vragen te geven. Simpelweg omdat keiharde cijfers (aantal kilo s gedumpt afval per maand) ontbreken. Afvaloverlast blijft een gevoelskwestie. Maar wel eentje waarbij de gevoelstemperatuur even hoog lijkt te liggen als een jaar geleden.

Afvaldump kost 150.000 euro extraHet ophalen van afvaldump kost de gemeente geld. Vorig jaar betaalde de gemeente Enschede zo n 420.000 euro aan afvalinzamelaar Twente Milieu om gedumpt afval en bijplaatsingen naast containers op te halen. Dat is zo n anderhalve ton meer dan in het jaar 2016.

Daaruit zijn twee conclusies te trekken: ook voor invoering van diftar werd er flink gedumpt, maar sinds er betaald moet worden per aanbod restafval is er een toename. De gemeenteraad erkent dat door in de laatste vergadering van 2017 extra maatregelen tegen afvaldump te nemen.

75 kilo storten is gratis Maar wat zijn die maatregelen? De belangrijkste is de terugkeer van het gratis stortquotum. Vroeger konden Enschedeërs jaarlijks 300 kilo storten bij een afvalbrengpunt. Met invoering van diftar is dat verdwenen. Om dumpen van huisraad en ander grofvuil te beperken, voerde de raad een stortquotum in van 75 kilo per huishouden per jaar.

Het effect: in de eerste helft van dit jaar kregen de drie afvalbrengpunten 56.950 keer bezoek. Dat is bijna 5 procent meer dan in dezelfde periode in 2017, toen er 54.327 keer werd ingecheckt. Een andere maatregel: de voorrijkosten voor het aan huis ophalen van grofvuil zijn verlaagd van 45 naar 20 euro.

Maar is daarmee afvaloverlast ook afgenomen? De enige cijfers die kunnen helpen zijn meldingen van inwoners. In het eerste half jaar registreerde de gemeente er 3.335. Dat zijn gemiddeld meer dan 18 klachten per dag. Hoewel 300 minder dan in de eerste helft van 2017, nog altijd net zo veel klachten als in heel 2016.

Handhavers van de gemeente hebben hun handen vol aan afval. Ondanks onderbezetting - er is een tekort van zo n tien handhavers - staat opsporen van afvalhufters bovenaan bij de prioriteiten. Tot meer boetes leidt dat niet. In 2017 zijn van januari tot en met juli 203 boetes uitgedeeld voor illegale afvaldump. Dit jaar tot nu toe 123 boetes.

Bijna 750 foto s
30 augustus 2017 openden de Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede het online meldpunt Diftar. Enschedeërs konden via het meldpunt foto s insturen van afvaldump in hun buurt. Binnen twee maanden waren er al 500 foto s binnen. Sindsdien leidde het meldpunt een sluimerend bestaan. De teller eindigde woensdag op bijna 750 foto s. In enquêtes van deze krant en de gemeenteraad zelf blijkt afval de grootste zorg van Enschedeërs te zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.