Door Teun Staal en Angelique KunstDe werkgelegenheid op de Technology Base moet de komende jaren een impuls van ongekende omvang krijgen door de komst van Lithium Werks. Dat de onderneming met grootse plannen naar het innovatieve bedrijventerrein komt, is het initiatief van
Kees Koolen (53). De oud-UT-student, mede-oprichter van internetbedrijf Booking.com en investeerder, is sinds kort bestuursvoorzitter van Lithium Werks.
17 hectareKoolen wil met Lithium Werks een research & development-campus ontwikkelen die op de Technology Base zo n 17 hectare zal beslaan. De ambitieuze plannen werden maandag gepresenteerd in The Gallery, tijdens de opening van het academisch jaar.
Koolen noemt de verwachte werkgelegenheid zeer reëel . De samenleving heeft een enorme behoefte aan ontwikkeling van batterijen die op een slimme wijze snel energie opslaan die op ieder gewenst moment beschikbaar is voor de consument , zegt Koolen. De software-ontwikkeling die daar voor nodig is, vraagt om enorme aantallen researchers. Twee- tot drieduizend werknemers is echt een realistisch getal.
Eerste gebouw 2019De campus van Lithium Werks op de Technology Base zal in fasen worden gerealiseerd. Doel is dat eind 2019 het eerste gebouw wordt geopend en dat er dan circa 300 mensen werkzaam zijn. Er is inmiddels al 100 miljoen geïnvesteerd door verschillende partijen, waaronder de regionale overheden. Uiteindelijk vergen de investeringen in en door het bedrijf Lithium Werks miljarden, voorziet Koolen.
Lithium huurtBij de investeringen is ook ontwikkelingsmaatschappij Oost NV bij betrokken. Voor de realisatie van de campus zelf wordt een private investeerder aangetrokken. Die neemt de vastgoedontwikkeling voor zijn rekening en verhuurt de gebouwen aan Lithium Werks.
Het ambitieuze megaproject van Koolens Lithium Werks is maandag gepresenteerd op de Universiteit Twente. Dat is ook de plek waar Koolen dertig jaar geleden technische bedrijfskunde studeerde. Koolen: Dat we het oog op Twente hebben laten heeft te maken met de aanwezige kennisinfrastructuur met de UT, Saxion en het nanolab. Je kunt natuurlijk ook naar Eindhoven kijken, maar daar is het met Philips en ASML te vol. Hier in Twente hebben we de volle aandacht en publiciteit.
Super B in HengeloLithium Werks is recent samengegaan met het in Hengelo gevestigde Super B en is een wereldwijde speler op het gebied van batterijtechnologie, schone energie en energieopslag. Het bedrijf levert al 200 miljoen accucellen aan meer dan duizend klanten in vijftig landen.
SamenwerkingLithium Werks voorziet in Twente een nauwe samenwerking met de UT en het MESA+ Nanolab, vanwege de geavanceerde faciliteiten op het gebied van materialenonderzoek, besturingselektronica en artificial intelligence. De batterijtechnologie van Lithium Werks moet het mogelijk maken dat opgeslagen schone energie door slimmere opslag en transport beschikbaar komt op de juiste tijd en plaats.
Duurzame energiebronnen als wind en zon produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag gering is. Voldoende accucapaciteit kan volgens Lithium Werks hét antwoord zijn op die zogeheten
mismatch. Op de beoogde campus wil Lithium Werks een mobiel batterij-ecosysteem realiseren. De accu slaat daarbij niet alleen energie op maar is ook leverancier.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede