Ik zoek al anderhalve maand naar een woning en heb nog geen letter van een syllabus gelezen , zegt Arda Güven (Turkije). Hij stuurde meer dan vijftig mailtjes via het nieuwe huisvestingsportaal Roomspot, gaf zich via Camelot op voor een plek in het Hogekamp-gebouw op de UT-campus en benaderde zo n 250 studentenhuizen. De tech-ondernemer die zijn baan in Istanboel opzegde voor zijn master, ving steeds opnieuw bot. Hij is niet de enige. Terwijl Enschede volgens recent onderzoek van Kamernet een stad is met een overschot aan goedkope studentenkamers.
CommunicatiefoutenDe internationale student loopt op alle drie wegen tegen een ander probleem aan. Roomspot kampt volgens Julien Steinke, de Duitse voorzitter van studievereniging Dimensie, woonachtig op de campus, met communicatiefouten. Belangstellenden kunnen reacties plaatsen op woningen, maar die komen niet door bij ons. Pas als je belt, of direct met ons mailt. Ik schrok toen ik tijdens de Kick-In hoorde over de woningnood. We snapten het niet, want wij hadden maar zes reacties op onze vacante kamers. Toen zagen we dat meer dan tweehonderd studenten hadden gereageerd via Roomspot. Die reacties hebben ons nooit bereikt.
De zoekende studenten stromen naar andere kanalen. Onze buren hebben hun vrije kamers op kamernet.nl geplaatst en kregen nog nooit zoveel reacties: meer dan zestig. Maar daar zoeken ze Nederlandse studenten.
Gefrustreerde studentenOok de UT zorgt ongemerkt en ongewenst voor veel gefrustreerde studenten. De procedure is om visumplichtige studenten na acceptatie van hun studie naar Roomspot te leiden , zegt Amir Ametovic van UT-huisvesting. Daar krijgen zij voorrang op het aanbod: een afgeschermd UT-deel. Voor de studenten zonder visumplicht dient de UT voldoende aanbod op de markt te generen. Die vinden zij op het algemene deel van Roomspot. Daar stellen De Veste en SJHT aanbod beschikbaar.
PrognosesDe UT trok ook dit jaar weer meer internationale studenten dan voorheen, aldus Ametovic, en daarop werd het beleid aangepast. Op basis van onze prognoses over de gestegen instroom zorgen we dat er meer huisvesting is. Dat betekent dat vastgoedbeheer Camelot kamers beschikbaar stelt aan de markt, zowel via Roomspot als via de eigen website. Camelot regelt het vanaf daar verder met de potentiële huurder.
HoofdpijnMaar Camelot bezorgt de student mogelijk nog meer hoofdpijn dan Roomspot. Veel internationale studenten schrijven zich in bij Camelot om in aanmerking te komen voor een aantrekkelijk ogende, gemeubileerde woning van 417 euro. Baver Ozceylan (Turkije), die aan zijn PhD Electrical Engineering begint: Ik reageerde op een studio en kreeg al snel een reactie van Camelot dat ik geschikt was. Camelot vroeg om documenten en die stuurde ik. Toen hoorde ik niets. Ik stuurde mailtjes, weer niets. Via mijn afdeling bij de UT liet ik iemand bellen en ze vertelden haar dat ik binnen twee dagen een kamer kreeg. Maar na twee dagen zeiden ze ineens dat ik niet in aanmerking kwam voor de studio. Ik heb dus drie weken op niets gewacht.
AnoniemIemand die wel (na twee maanden) een studio in Camelot bemachtigde, heeft daar inmiddels spijt van. Omdat deze persoon niet uit de studio wil worden gezet, blijft degene anoniem. Het contract is vreemd. Ze vragen om 2000 euro borg. Ook staat in het contract dat we eenmalig 202,50 euro betalen voor het onderhoud van de website. Helemaal gestoord was dat nadat we hadden getekend, Camelot ons sommeerde om te vertrekken. Camelot wilde het contract verbreken en ons alternatieve accommodatie bieden, ver van de campus. Toch heb ik mijn sleutels kunnen ophalen en woon nu in een studio. Ik ben niet de enige. Velen hebben hun contract ondertekend en daarna te horen gekregen dat ze toch niet op de campus mochten wonen.
Omdat zowel Camelot als Roomspot geen oplossing bieden, wijken studenten wanhopig uit naar Nederlandse huizen. Ook daar lopen ze tegen een probleem aan: discriminatie. De Nederlandse student neemt niet snel een internationale in huis. De universiteit wil zich internationaal profileren, maar Enschede is dat allerminst , zegt Jim Pantelis (Griekenland). We reageren ons suf, maar de meeste huizen zoeken alleen Nederlandse huisgenoten.
Tot dusver hebben Camelot en De Veste (dat roomspot.nl beheert) nog niet gereageerd.
1Twente sprak met Richard Ditsel, woonconsulent bij De Veste. Beluister het item hieronder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Joris Buijs