Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

10 jaar cel geëist na verkrachting in binnenstad Enschede

365902 rechtbank almelo 3

Tegen een 19-jarige Oldenzaler is tien jaar cel geëist vanwege een gewelddadige verkrachting in Enschede. De officier van justitie hechtte geen waarde aan de verklaring van de psychiater dat de man ontoerekeningsvatbaar is vanwege een psychische stoornis. Volgens haar is hij gewoon berekenend en seksueel gefrustreerd.

Verdachte S. is deze dinsdag zwijgzaam als de gebeurtenissen van 4 april aan de orde komen. Heel af en toe reageert hij mompelend op vragen van rechters en officier van justitie. En meestal is het antwoord weet niet . Volgens de deskundigen is hij zeer intelligent, maar er is ook sprake van een schizofrene stoornis, met psychoses als gevolg. De man denkt dat anderen hem besturen via hun mobiele telefoon.

Gered door kermismedewerkers
Dat gebeurde volgens hem ook op die 4e april. Zijn 28-jarige slachtoffer fietst die avond vanuit de binnenstad van Enschede naar huis. Bij het hoofdgebouw van Saxion aan de Tromplaan wordt ze ingehaald door S. Die trekt haar van haar fiets, fietst daarna weg, maar komt terug en verkracht haar. Ook trekt hij zo hard aan jaar sjaal dat het haar zwart voor de ogen wordt. Volgens hem gebeurt dat allemaal omdat zij hem aanstuurt, met haar mobieltje.

De studente wordt gered door kermismedewerkers, die na een avond stappen teruglopen van de stad naar de Paaskermis in het Volkspark. Een van hen krijgt nog een dreun van S., die het vervolgens op een lopen zet. Hij ontsnapt, maar zijn fiets en mobieltje blijven achter. De volgende dag pakt de politie hem op in Oldenzaal, waar hij op bezoek is bij zijn ouders.

Stoornissen
Uit rapportages van psychiatrisch deskundigen blijkt dat S. al jaren kampt met stoornissen. Hij werd als 4-jarig buitenlands jongetje geadopteerd door Nederlandse ouders. Dat ging allemaal soepel en makkelijk, tot hij in de puberteit kwam. Hij werd onhandelbaar, ging blowen. Professionele hulp mocht niet baten: uiteindelijk moesten zijn adoptieouders besluiten hem uit huis te zetten. Sindsdien krijgt geen zorgverlener meer vat op hem. Maar na zijn misdaad is door deskundigen een psychotische, schizofrene stoornis bij hem vastgesteld.

De uit drie vrouwen bestaande rechtbank twijfelt. Voorzitter Koppes vraagt zich hardop af of de zeer intelligente man misschien ook erg berekenend is? De jas en boxershort die hij droeg tijdens de verkrachting zijn spoorloos en hij zegt niet waar die zijn. Hij weigert ook maar iets te zeggen over een eerder incident in 2017 in Oldenzaal, waar hij een vrouw aangerand zou hebben.

Aangedikt
Geen ontkenning, geen bevestiging, geen woord over die zaak. Ook officier van justitie Leusink vraagt zich af of niet een deel van de stoornis gespeeld, of aangedikt is door S. Hij ligt bovenop haar, in een waan. Maar als hij dan mensen hoort aankomen weet hij wel dat hij moet vluchten. Dat laat zich moeilijk rijmen .

Volgens de aanwezige psychiater is daar geen sprake van. Dat hij op deze zitting moeilijk praat is de spanning van de rechtszaak. Bovendien voelt hij zich meer slachtoffer dan als dader. Hij snapt dat dat bizar is, schaamt zich er ook voor, maar hij voelt het wel zo. Dat is zijn psychose, en dat is niet corrigeerbaar , aldus de psychiater. Vanwege de zeer ernstige stoornis adviseert ze TBS met dwangverpleging.

Nachtmerrie

Maar daar gaat officier van justitie dwars tegenin. Volgens haar is sprake van gewoon berekenend gedrag van verdachte. Elke vrouw in deze rechtszaal kan zich voorstellen wat een nachtmerrie dit was. Hij is een roofdier die achter zijn prooi aanging , stelt ze. Ze beschrijft dat het slachtoffer nog altijd zwaar geëmotioneerd is door de zaak, waarbij ze letterlijk in doodsnood verkeerde. Volgens de officier is de verkrachting bewezen, net als de poging tot doodslag.

Op het punt van toerekeningsvatbaarheid valt de officier de psychiatrische deskundigen openlijk af. Ik zie in het dossier geen aanwijzingen voor psychotisch gedrag in de dagen en uren voorafgaand aan de verkrachting. Ik zie ook geen aanwijzingen voor waan. Integendeel: hij is berekenend en agressief tijdens de daad. Als hij betrapt wordt denkt hij meteen: Dit ziet er niet goed uit. Ik ben een zwarte man, ik lig bovenop een blanke vrouw. Vervolgens slaat hij een van de getuigen, rent weg. En de volgende dag merkt zijn omgeving helemaal niks aan hem.

Details
Volgens de officier is het opmerkelijk dat S. zich nog een aantal zeer specifieke details herinnert, maar dat hij niet meer weet waar zijn kleren gebleven zijn. Bovendien beroept hij zich eerst op zijn zwijgrecht: pas als zijn sperma op het slipje van het slachtoffer is gevonden komt hij met het verhaal over de aansturing via de mobiele telefoon.

Was er niet gewoon sprake van seksuele frustratie? Wellicht is er sprake van schizofrenie, ook al vind ik dat mager onderbouwd. Maar dan nog is er geen duidelijk verband tussen de stoornis en de daad.

Onwel
Volgens Leusink is S. volledig toerekeningsvatbaar. Ze eist dan ook tien jaar gevangenisstraf. De zitting tegen S. eindigde plotseling toen de advocaat van verdachte, mr. Bonger, onwel werd tijdens zijn pleidooi. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.