De slagboom gaat omhoog, wat volgt is een wereld vol stilte en ruimte. Het is moeilijk voor te stellen dat hier, ten westen van de start- en landingsbaan van de luchthaven die als een vage zwarte streep in de verte ligt, 2000 mensen werken aan de ontwikkeling van lithium-batterijen, die op slimme wijze energie opslaan.
Toch is dat wat de Technology Base de komende jaren te wachten staat, als investeerder en oud-UT-student Kees Koolen zijn duurzaamheidsambitie in concrete daden omzet. Duizenden banen, investeringen van miljarden, het is een sociaal-economische impuls die zijn weerga niet kent en die het verlies aan werkgelegenheid door de sluiting van de vliegbasis begin 2008 ruimschoots zou compenseren.
"Tweeënhalve maand geleden klopte Lithium Werks bij ons aan", zegt Leo van der Ree, directeur van de Technology Base. "Het is een prachtige ontwikkeling, één die perfect past in het innovatieve profiel van waar bedrijven hier mee bezig zijn. We zitten nu op vijftien tot twintig bedrijven, denk aan vliegtuigontmantelaar AELS, de Safety Campus, Dynteq, Oretgea. Alles bij elkaar zijn ze goed voor tachtig tot honderd voltijdbanen. Daar komen nu ineens enorme aantallen bij."
Het gebied gaat de komende jaren flink op de schop. Er is ten westen van de start- en landingsbaan 17 hectare gereserveerd voor de campusachtige opzet die Lithium Werks voor ogen heeft. Er verrijzen meerdere gebouwen en voorzieningen, vooralsnog voor 300 werknemers en later voor de beoogde 2000 mensen. Het is de vraag wat die getallen betekenen voor de infrastructuur rond de Technology Base die nu nog, vanaf de rotonde aan de Vliegveldstraat tussen Enschede en Deurningen, via een smalle toegangsweg kan worden bereikt.
Noodzaak toegangswegen
Van der Ree weerspreekt echter meteen de noodzaak van de komst van omvangrijke toegangswegen. "We gaan geen brede toegangswegen aanleggen. Dat is helemaal niet nodig. Lithium Werks is bij uitstek een bedrijf dat de eigen werknemers sterk stimuleert om juiste niet allemaal met een vervuilende auto naar het werk te komen. Men zet erg in op duurzame vervoersalternatieven, denk bijvoorbeeld aan de elektrische fiets. Ook wordt gedacht aan een pad tussen UT, Kennispark en de Technology Base voor kleine elektrische voertuigen waarmee de mensen zich kunnen verplaatsen", aldus van der Ree. "Op het terrein van de Technology Base zelf denken we er aan om met kleine elektrische bussen te gaan werken."
Er moeten nog bergen werk worden verzet voordat de eerste paal de grond in gaat. Van der Ree: "We zijn als Technology Base nu samen met het bedrijf met de tekeningen bezig. Daar hebben we nog wel even voor nodig, daarna kan het allemaal de procedures in. Ik verwacht al met al dat er over een half jaar kan worden gebouwd."
Het bestemmingsplan vormt in ieder geval geen belemmering meer. "Dat is sinds een paar maanden een feit en kan de plannen van Lithium Werks niet meer in de weg staan. Het feit dat het bestemmingsplan klaar is, scheelt enorm. Je merkt dat de belangstelling van het bedrijfsleven daardoor toeneemt. We kunnen als Technology Base nu veel meer zekerheden bieden", aldus Van der Ree.
Wanneer de bouw van de campus van Lithium Werks daadwerkelijk begint kan Van der Ree niet zeggen. "Dat is niet aan ons als Technology Base, maar aan het bedrijf zelf en de partij die gaat over het vastgoed. Die zal moeten aanbesteden of gaat zelf bouwen. Daar staan wij volledig buiten."
Ondertussen gaat de ontwikkeling van het innovatieve bedrijventerrein gewoon verder. "De laatste tijd zijn we ook veelvuldig bezig geweest met bedrijven die zich toeleggen op composieten en lichtgewicht materialen. Dat loopt ook nog steeds", besluit Van der Ree.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook