De stadhuisklok is een ijkpunt in de binnenstad. Maar de tijd staat steeds vaker stil. De afgelopen vier jaar zijn er wel tien storingen geweest. Om het uurwerk weer aan het draaien te krijgen moet telkens een specialist worden ingevlogen. De afgelopen twee jaar hebben reparaties al 4.000 euro gekost. "En het ziet ernaar uit dat het de komende jaren niet anders wordt. Het overschakelen naar een digitaal systeem kost eenmalig 6.000 euro. "Dan is de keuze snel gemaakt", zegt Wim Pouwels, teamleider van Huisvesting & Services van de gemeente Enschede.
Niemand gaat straks merken dat de klok gedigitaliseerd is. Dat is alleen in de toren te zien. Pouwels legt uit dat het ook slechts om een gedeelte van de klok gaat: de aandrijving van de minuutomslag op de wijzerplaat. "Dat mechanisme is al zo oud als het stadhuis, dus uit 1933, en geeft steeds vaker problemen. Vervangen kan niet, want het onderdeel wordt niet meer gemaakt."
Rijksmonument
Het uurwerk is onderdeel van een rijksmonument. De gemeente wil het intact laten, maar hecht er wel waarde aan dat de klok ook functioneert. Een specialistisch bedrijf vervangt het haperende mechanisme door een digitale aandrijving. Dat betekent dat het uurwerk straks door een computer wordt aangestuurd en 100 procent op tijd loopt. De computer regelt dan ook dat de torenklok blijft luiden op de hele en halve uren.
1Twente sprak met Mark Boers, bode van het stadhuis in Enschede. Beluister het interview hieronder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman