Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Speciaal ontworpen schooltafel voor 4-jarige Jimme

367943 jimmee

Jimme Looman was nog maar anderhalf jaar oud toen een tumor achter zijn linkeroog werd verwijderd. Daarbij werd een oogspier deels weggenomen. Daardoor kan hij met dat linkeroog niet omlaag kijken. Ontwerper Mark van Loon bedacht een praktische, verstelbare schooltafel.

Jimme Looman was nog maar anderhalf jaar oud toen een tumor achter zijn linkeroog werd verwijderd. Daarbij werd een oogspier deels weggenomen. Daardoor kan hij met dat linkeroog niet omlaag kijken. Ontwerper Mark van Loon bedacht een praktische, verstelbare schooltafel.
Jimme , inmiddels 4 jaar, is moe na een schooldag vol indrukken en kruipt met rode wangetjes op schoot bij zijn moeder. De kleuter zit in groep 1 van Montessori basisschool Het Zeggelt aan de Meeuwenstraat. Aan het hoofd van een groepje tafels in het klaslokaal staat een meubel dat afwijkt van de rest. Hier zit Jimme.

Zenuwachtig
Hij was best zenuwachtig toen de tafel in de klas werd neergezet. "Dat was toch wel een dingetje", zegt zijn moeder, Kitty Looman. "Hij wil niet graag anders dan anderen zijn." Maar geen enkel kind had iets naars gezegd.

Het opvallende meubelstuk van berken multiplex is een speciaal voor Jimme ontworpen hulpmiddel om zijn linkeroog te trainen. Hoewel hij op zich goed ziet, kan zijn linkeroog door een technisch mankement niet naar beneden kijken. Door het tafelblad schuin omhoog te zetten, kijkt Jimme bij het lezen, schrijven en tekenen met beide ogen vooruit. Op die manier wordt zijn linkeroog gedwongen toch actief mee te kijken. Door operaties werkt zijn onderste oogspier horizontaal in plaats van verticaal, waardoor die spier minder trekkracht naar beneden heeft. Niks aan die beperking doen, zou leiden tot een lui oog.

Eenvoudig verstelbaar
Had Jimme een gewone tafel gehad, dan zou zijn linkeroog rechtuit en zijn rechteroog naar beneden kijken bij het lezen en schrijven. De tafel kan zijn hele basisschoolperiode mee, omdat het meubel ook in hoogte eenvoudig verstelbaar is.

Moeder Kitty Looman is er enorm blij mee. "De orthoptist in het VUmc zei dat Jimme een schuine tafel nodig had om het linkeroog zoveel mogelijk te stimuleren." Die tafels zijn er. "Ik heb contact opgenomen met de organisatie die over de aanvraag van dit soort hulpmiddelen gaat. Maar het bleek een lange weg om zo'n speciale tafel te krijgen."

De bemiddelaar belde uitgebreid met school. Jimme moest naar Apeldoorn om te worden getest door een oogarts, waarna de bemiddelaar naar Enschede kwam om allerlei testjes bij hem uit te voeren. Bij het UWV had Looman een speciale aanvraag kunnen indienen voor een verstelbaar tafeltje voor Jimme, omdat dat eigenlijk pas vanaf groep 3 wordt verstrekt. Maar ze was er op een bepaald moment helemaal klaar mee. "Jimme heeft al zoveel meegemaakt. Zoveel testjes, operaties, steeds naar Amsterdam. Ik had er geen zin meer in. Dit was niet goed voor Jimme."

Ze ging zelf en voor eigen kosten op zoek naar een oplossing en kwam terecht bij een oude bekende, ontwerper Mark van Loon uit Enschede. Die vond het een geweldige uitdaging. "Ik heb een fascinatie voor het analyseren van ingewikkelde vraagstukken en dan een product te ontwikkelen dat overal antwoord op heeft." Design met een praktische inslag is zijn handelsmerk. De vraag van Kitty Looman was zijn eerste medisch gestuurde opdracht. "Het moest in ieder geval een tafeltje worden waar Jimme trots op is. Dat stond voorop."

Van Loon ontwierp een verstelbare tafel waarvan elk onderdeel apart aan te passen of te vervangen is. "Het is eigenlijk een luxe bouwpakket, met meccano-aspecten." Zo kan het blad simpel worden vervangen als dat door bijvoorbeeld beschadiging nodig is. Het blad is magnetisch, zodat Jimme er met magneten een vel papier aan kan hangen. Op het blad kan een plankje worden bevestigd om daar een boek op te zetten. De praktijk moet uitwijzen of het schoolmeubel de oplossing is voor Jimme en of hij de verschillende toepassingen zelf gemakkelijk kan bedienen. "Dat lijkt goed te gaan", meent Mark van Loon, "maar hij moet er nog binding mee krijgen."

Jimme kan zijn tafeltje gedurende zijn hele basisschoolperiode gebruiken. "Het mooiste zou natuurlijk zijn dat zijn oog zich zo goed ontwikkelt, dat hij het in groep 8 niet meer nodig heeft", zegt Kitty Looman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.