Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

UT-student is een 'absolute melkkoe' voor kamerverhuurder

368037 camelot

Torenhoge borg, verplichte aankoop van keukengerei en 200 euro om een website te kunnen gebruiken. Universiteit Twente verwijst buitenlandse studenten die een kamer zoeken naar verhuurder Camelot, maar drijft ze volgens juristen daarmee in de armen van een geldwolf.

"Een absolute melkkoe." Gert Jan Bakker, consulent van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in Amsterdam, is er kort over. Verhuurder Camelot vraagt volgens experts absurd hoge bedragen aan studenten die kamers huren. "Camelot verdient veel geld over de ruggen van kwetsbare huurders."

Samen met aannemer Van Wijnen verbouwde Camelot recent het voormalige pand De Hogenkamp op de UT tot 445 huurstudio's voor buitenlandse studenten. De universiteit verwijst op haar eigen website buitenlandse kamerzoekers naar deze studio's, maar de hoge prijzen van Camelot roepen weerstand op. De Enschedese advocaat Rob Leijssen, specialist op het gebied van huurrecht, stelt dat de UT hier ernstig tekort schiet. "De universiteit heeft zorgplicht."

Borg
Studenten betalen 2000 euro borg. Ook moeten ze ruim 200 euro betalen voor gebruik van de webportal MyCastle. De woonbond, de landelijke belangenbehartiger voor huurders, vindt die borg 'aan de hoge kant', aldus woordvoerder Marcel Trip. Daarnaast kopen de huurders verplicht voor 200 euro beddengoed en keukengerei bij Camelot. Elke nieuwe huurder - en buitenlandse studenten blijven er hooguit drie jaar - moet opnieuw deze bedragen neertellen.

MyCastle
Grootste juridische struikelblok is de 200 euro voor het gebruik van de portal MyCastle. Via deze website kan de huurder contact houden met Camelot, bijvoorbeeld om gegevens te wijzigen, maar de kosten staan niet in verhouding tot de service, vindt Bakker. Namens een groep Amsterdamse studenten die eveneens een kamer van Camelot huren, dagvaardt hij het bedrijf. "Camelot is in allerlei grote studentensteden projecten aan het ontwikkelen. Alleen al in Amsterdam krijgen ze 70.000 euro voor het gebruik van deze website. Het is een absolute melkkoe."

Lees dit artikel verder op de site van Tubantia.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.