De gemeente Enschede zet FC Twente de pin op de neus. De club móét voor 1 maart een goedgekeurd plan voor schuldsanering presenteren. Is dat plan er niet, dan kan de gemeente de opschorting van rente en aflossing intrekken.
De gemeente schrijft dit aan de KNVB. Aanleiding is een verzoek van de licentiecommissie van de voetbalbond, die vindt dat de gemeente niet duidelijk genoeg is geweest in de met FC Twente gemaakte afspraken.
Zoals gemeld, hoeft FC Twente twee seizoenen lang geen rente en aflossing te betalen over een gemeentelijke lening van 17 miljoen, de risicopremie van staatssteun voor 2 miljoen en de garantstelling van 8,4 miljoen. In totaal gaat het voor dit seizoen om een opschorting van betaling van bijna 1,7 miljoen euro.
De gemeente eist nadrukkelijk dat FC Twente het komende half jaar de schuld van circa 40 miljoen euro verder naar beneden brengt. Met een dergelijke molensteen om de nek, is het namelijk nauwelijks mogelijk om tot een gezonde exploitatie te komen.
Schuld wegstrepen, of omzetten in aandelen
Schuldsanering kan op twee manieren: door schuld weg te strepen of door schuld om te zetten in aandelen van de club. De gemeente is zelf de grootste schuldeiser. Tot de schuldeisers behoren verder de ING Bank en ook de oud-commissarissen (Munsterman, Van der Laan, Trebbe en Ten Hag) en sponsor Gerard van Hal. Is één van al deze partijen - inclusief de gemeente zelf - niet bereid een deel van de 40 miljoen euro omvattende schuld kwijt te schelden of om te zetten in aandelen, dan gaat het hele crediteurenakkoord niet door en behoudt de gemeente zich het recht voor de opgeschorte betaling van 1,7 miljoen alsnog in rekening te brengen bij de club.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook