De printmodellen uit het nieuwe lab zijn exacte kopieën van het bot van bestaande patiënten. Van een CT-scan van een bot maken we een 3D-scan. Die rolt uit de printer. Een model zegt zoveel meer dan woorden , aldus Mark van Kooten van MST.
Korte narcoseKaakchirurg Barry Kolenaar zegt dat de 3D Print niet alleen een goede visualisatie is voor de patiënt, maar ook voor de dokter. Stel, iemand heeft na een ernstig ongeluk meerdere botbreuken in de schedel. In het verleden vroegen we ons af waar we moesten beginnen met opereren. Nu maken we aan de hand van de geprinte schedel een behandelplan. Botdelen worden vaak met plaatjes aan elkaar gezet. We buigen de plaatjes voor de operatie. De patiënt hoeft dan korter onder narcose.
Werken met 3D printers is niet nieuw voor het ziekenhuis. Kaak- en hoofd- en halschirurgen werken er al twintig jaar mee, maar bestelden hun printmodellen altijd extern. Donderdag opent MST haar eigen 3D Print Lab dat met hulp van het Fab Lab van hogeschool Saxion wordt opgezet.
Voor hele regioMST is het tweede algemene ziekenhuis in Nederland met een eigen 3D Print Lab. Tot nog toe hadden alleen academische centra dit in huis. Enschede wil prints gaan maken voor de hele regio, dus ook voor de ziekenhuizen in Almelo/Hengelo, Winterswijk, Hardenberg en Deventer.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman