Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Homoseksuele jongens in Twente hebben het zwaarder dan lesbiennes

368792 flag 1494846 1920

Homoseksuele jongens in Twente ervaren veel meer vijandigheid van leeftijdgenoten dan meisjes die op hetzelfde geslacht vallen. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van de GGD Twente. Er valt op dit vlak nog een hoop te winnen in Oost-Nederland.

Een op de vijf homoseksuele jongens in Twente wordt regelmatig uitgescholden en 14 procent zegt zelfs geregeld geschopt en geslagen te worden. Nieuw onderzoek van de GGD Twente naar de seksuele vorming van Twentse jongeren geeft stof tot nadenken. Dat vindt ook Mark Melenhorst van de homobelangenorganisatie COC Twente-Achterhoek, die de bevindingen van de GGD helaas herkenbaar noemt. Er valt volgens hem nog een hoop te winnen in Oost-Nederland waar het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren.

Opvallend is bovendien dat lesbische meiden veel minder negativiteit ervaren dan jongens die op hetzelfde geslacht vallen. Zo zei geen van de vrouwelijke ondervraagden ooit bedreigd of fysiek mishandeld te zijn, terwijl ook de percentages lesbische meiden die wel eens scheldwoorden naar zich toe geslingerd krijgen beduidend lager zijn dan bij jongens . Overallconclusie is trouwens wel dat er in Twente iets meer gescholden wordt richting homoseksuele jongeren dan landelijk het geval is.

Een groot gedeelte van de homoseksuele jongens en meisjes hebben bovendien het gevoel dat ze worden buitengesloten. 20 procent van de meisjes ervaart dit soms, 21 procent van de jongens regelmatig.

Zoenen
De GGD heeft ook heteroseksuele jongeren tussen 12 en 25 jaar ondervraagd over hun houding richting leeftijdsgenoten die op hetzelfde geslacht vallen. De onderzoekers komen tot de conclusie dat die houding lang niet altijd tolerant is, zij het dat er weer een groot verschil is tussen jongens en meisjes. Zo vindt 21 procent van de jongens tegen 5 procent van de meisjes het niet goed wanneer jongens zich meisjesachtig gedragen. Meisjes die andere meisjes zoenen vinden de meeste ondervraagden geen probleem. Maar een jongen die met een andere jongen zoent: dat wordt door een kwart van de ondervraagde heteroseksuele jongens afgekeurd. 14 procent van de meisjes ziet liever geen twee jongens die elkaar zoenen in het openbaar. Die cijfers zijn volgens de GGD vergelijkbaar met de landelijke cijfers.

Platteland
Overigens vindt COC-woordvoerder Melenhorst niet dat er in dit verband gesproken kan worden van een specifiek probleem van het platteland. De leefwereld van jongeren in deze leeftijd speelt zich vooral af op school, vaak in een grotere stad. Maar we merken wel dat jongeren uit plattelandsgemeenten pas op latere leeftijd uit de kast komen.

Dat homoseksuele jongeren in Twente volgens het onderzoek regelmatig met fysiek geweld te maken krijgen herkent Melenhorst minder. Er gebeurt wel eens wat, maar het thema is voor het COC niet aan de orde van de dag. We hebben geen concrete signalen dat dit in deze regio op grote schaal gebeurt , zegt hij. De vraag is ook hoe het onderzoek geweld interpreteert. Dit speelt zich vooral af in scholen. Krijg je daar een duw in de gang, dan snap ik dat jongeren dat zien als geweld. Via antipestprogramma s zijn we met een groep van 25 tot 30 vrijwilligers regelmatig actief op scholen. Om leerlingen voor te lichten, maar we gaan ook om tafel met leraren over hoe om te gaan met negatieve situaties.

De belangrijkste winst valt volgens Melenhorst te halen in het gebruik van het woord homo als scheldwoord: We willen een norm neerzetten op scholen, daar hebben we ook de leraren bij nodig. Duidelijk maken dat iemand het woord homo als scheldwoord heel kwetsend kan ervaren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
1Twente sprak met Mark Melenhorst van belangenorganisatie COC Twente/Achterhoek
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.