De krapte op de arbeidsmarkt begint ook in Twente steeds meer te wringen, zo bleek bij het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt in Hengelo. "We zijn vorig jaar 12 miljoen euro omzet misgelopen door gebrek aan personeel", zei directeur Dennis Schipper van Demcon.
Hightechbedrijf Demcon, onder meer producent van medische robots, moest klanten noodgedwongen de deur wijzen door personeelsgebrek. "En dan is het maar hopen dat ze later terugkomen", aldus directeur Dennis Schipper van het bedrijf in Enschede. Hij noemde het in dit verband onbegrijpelijk dat voor sommige technische studies een studentenstop wordt ingesteld. Zo stellen vijf van de zes universiteiten een zogeheten numerus fixus in voor de bacheloropleiding kunstmatige intelligentie. Schipper: "Dat kan echt niet zo zijn."
Uitstroom stoppenHij kreeg bijval van Hans Lesscher, eigenaar van de Odin Groep in Hengelo, het grootste IT-bedrijf van Twente. Twentse IT-bedrijven hebben de handen zelfs ineengeslagen met het opzetten van een gezamenlijk talentenprogramma, waarbij IT'ers gratis kunnen studeren. Lesscher: "Twee van de drie studenten die een IT-studie volgen aan Saxion of de UT vertrekken uit de regio. We proberen die uitstroom te stoppen."
Zoals al gemeld garanderen TRIMM, Sigmax, BetterBe en de Odin Groep met Saxion en de UT IT-studenten studieschuldvrij studeren. Het programma, waarin de deelnemende bedrijven samen enkele tonnen investeren, gaat binnenkort van start. De deelnemers verplichten zich wel na hun studie enkele jaren bij de sponsors van het talentenprogramma te werken. Lesscher: "Nu veranderen millennials om de twee jaar van baan, is onze ervaring. Dat is niet goed voor de continuïteit."
Minder animoHet Prinsjesdagontbijt werd voor de 27e keer gehouden door KPMG en de Rabobank. Wat opvalt is dat de animo steeds minder wordt. Slechts de helft van de driehonderd stoelen in de kleine zaal van Schouwburg Hengelo was bezet. Een signaal dat ondernemers het nu weer te druk hebben om te komen, of een teken dat er wat moet worden gedaan aan de sleetse formule?
Hoe het ook zij: de analyse van emeritus hoogleraar overheidsfinanciën Flip de Kam (71) blijft de moeite waard en de standaard paneldiscussie was ook woensdag niet saai. Maar het spettert ook niet echt. En dat wordt tegen een achtergrond van een hausse aan bijeenkomsten wel steeds meer een voorwaarde.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita