Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Kees Koolen wil met Lithium Werks €˜iets groots neerzetten €™ in Twente

369476 kees koolen

Kees Koolen (53) wil op het luchthaventerrein in Enschede een nieuw bedrijf stichten dat werk biedt aan 2.000 tot 3.000 werknemers: Lithium Werks, producent van slimme batterijen. Een boerenzoon uit Brabant keert terug naar Twente.

Hij denkt nog wel eens terug aan de tijd, dat hij als student in een soort bejaardenwoning aan de Grote Beerstraat in de Enschedese wijk Twekkelerveld woonde. Mijn jaren aan de Universiteit Twente waren prachtig. We gingen zeker twee keer per week uit in de kroegen aan de Oude Markt. Alleen vindt mijn moeder het nog steeds jammer dat ik nooit ben afgestudeerd. Ik ben drie keer aan mijn afstudeerscriptie bedrijfskunde begonnen en ben er telkens weer mee gestopt. Dan kwam er een interessante adviesklus tussendoor waarmee ik geld kon verdienen, en dat gaf ik dan prioriteit.

Boerenzoon
Als boerenzoon uit het Brabantse Bergeijk kwam hij in 1988 naar Enschede. Ik had al vijf jaar over de HTS in Venlo gedaan, maar wilde toch verder studeren. De UT was een interessante omgeving voor mij, er gebeurde van alles.

Het ontbreken van een bul heeft zijn carrière tot op heden niet geschaad. Kees Koolen geldt als zeer succesvol. Hij behoorde tot de eerste aandeelhouders van Booking.com, was er tien jaar directielid en maakte de hotelboekingswebsite tot een wereldspeler. Daarna hielp hij als directielid het concept van Uber het internetbedrijf dat bemiddelt tussen privé-chauffeur en consument uitrollen in Europa. Als een notering in de Quote 500 een graadmeter is voor succes: Kees Koolen staat op plek 290 met een geschat vermogen van 120 miljoen euro.

Vorden
In 1996 verruilden Koolen en zijn vrouw hun huis in de Hasseler Es in Hengelo voor een boerderijtje in Vorden. Als de zus van onze buurman toen niet was gaan scheiden en daardoor van haar boerderijtje af moest, waren we misschien wel voor altijd wel in Twente gebleven. Maar dat boerderijtje was een buitenkans.

Koolen was in die jaren partner bij Balance & Result, een organisatieadviesbureau in Enschede. Wie bij zijn toenmalige compagnons naar hem informeert, hoort van allen hetzelfde. Het verhaal over een super ambitieuze collega, die onvoorstelbaar hard werkte en goed was in z n vak.

Bedrijvenbouwer Maar ik ben een bedrijvenbouwer en geen consultant, wat ik toen was. En het bestaan als investeerder, wat ik nu nog ben, bevalt mij ook minder. Ik moet bouwen; iets neerzetten en dat laten groeien tot iets moois. Dat bouwen gaat Kees Koolen weer doen. Plotseling was hij twee weken geleden terug in Twente. Om op de UT de spectaculaire plannen van Lithium Werks aan te kondigen. Dat hij het bedrijf, waarvan hij sinds vorig jaar voor de helft eigenaar is, op het terrein van luchthaven Twente wil laten uitgroeien uit een onderneming met 2000 tot 3000 werknemers.

Wereldspeler
Lithium Werks maakt slimme batterijen en wil daarin een wereldspeler worden. De basis ligt er al. Koolen is al sinds 2010 als investeerder betrokken bij Super B. in Hengelo, producent van lithium-batterijen. Dat bedrijf, dat onder meer accu s voor de automerken Ferrari en Aston Martin produceert, nam hij vorig jaar over.

Hij voegde het samen met twee andere producenten van accu s: A123 en Valence. Van A123 hebben het gedeelte gekocht dat cilindrische cellen maak, die geschikt zijn voor onder meer startaccu s. Dat Chinese bedrijf werd opgekocht door mijn partners in Lithium Werks, drie Noren en een Amerikaan. Er zaten 440 patenten in. Het Amerikaanse Valence doet eigenlijk hetzelfde als Super B. in Hengelo, zegt Koolen. Ze bouwen alleen grotere accu s en zijn actief in andere markten.

Aankopen
De drie bedrijven in Lithium Werks zetten samen 75 miljoen dollar om. Er werken nu wereldwijd 370 mensen, van wie 100 in Hengelo. Koolen zegt dat hij druk bezig is bedrijven bij te kopen. We zijn bezig in Oost-Europa en de VS. Als die aankopen doorgaan, en daar lijkt het wel op, komt er in een klap ruim 200 miljoen omzet bij en zetten we eind dit jaar 300 miljoen om. Volgend jaar gaat dat richting half miljard en 300 werknemers in Hengelo.

Het gaat om enorme investeringen. De realisatie van de campus, die Lithium Werks op Technology Base Twente wil realiseren, vergt honderden miljoenen. Koolen: Tot op heden is er 100 miljoen euro geïnvesteerd en daarvan is 35 miljoen afkomstig van mij. Het overige kapitaal komt van mijn mede-aandeelhouders en van de investeringsmaatschappij OostNL.

Vinden van geldNaast het snel optuigen van een organisatie, is het vinden van geld zijn belangrijkste bezigheid. Investeerders moeten de komende jaren tot een half miljard inbrengen. Ik ga straks naar Hotel Bad Boekelo voor onderhandelingen met potentiële investeerders uit China, Qatar en de VS. Wij zijn hier bezig met het product van de toekomst: een slimme lithium batterij. Te gebruiken in de industrie, auto s, energiecentrales, noem maar op. Daar is echt interesse voor bij geldschieters, die zien ook dat de Shell s van deze wereld niet het eeuwige leven hebben.

Voor het vinden van personeel heeft hij vier recruiters aangesteld. Die zitten de hele dag te bellen en mailen op de Westermaat in Hengelo, waar Koolen kantoorruimte heeft gehuurd. Ja, we hebben binnen een jaar circa 200 nieuwe mensen nodig. Merendeels ingenieurs, met universitaire of hbo-achtergrond. Maar niet Twente is ons zoekgebied, de wereld is ons zoekgebied. Als je goede mensen hebt, trekken die weer andere goede mensen aan. Wat wij doen, is interessant en kansrijk, daar willen veel getalenteerde jongeren én onderzoekers met een reputatie bij horen.

Twente
Dat het hoofdkwartier van Lithium Werks in Twente komt, is volgens Koolen toeval. Eigenlijk past een megaproject als dit niet in een land dat bol staat van de regelgeving en procedures. Maar het toeval wil dat voor Technology Base Twente een bestemmingsplan geldt, dat ons past als een maatpak. Alles is al geregeld, we kunnen over een half jaar gaan bouwen, zonder ellenlange procedures!

Doel: Dakar-rally rijden op batterijen
Kees Koolen is de enige deelnemer, die de Dakar-rally tot op heden op de motor, in een auto, een vrachtwagen en op een quad reed. In januari start hij voor de elfde keer in de rally, die geldt als een absolute uitputtingsslag. Voor Koolen heeft de rally door Bolivia, Chili en Argentinië een welhaast therapeutisch karakter.

De Dakar rijden betekent voor mij het hoofd leeg maken. Het zijn de enige twee weken in het jaar dat ik niet werk. Normaal gesproken werk ik zeven dagen per week, en kan ik niet ontspannen op vakantie. In de Dakar maak ik mijn hoofd écht leeg. De belangrijkste beslissingen in mijn leven, neem ik in de eerste week na Dakar . Mijn droom is mee te doen in een auto met batterijen van Lithium Werks. Er zijn al wel elektrische auto s die de Dakar rijden op batterijen, maar die moeten onderweg bijladen of batterijen wisselen. Dat is mijn bedoeling niet. Een etappe moet op één batterijlading kunnen.

Booking: Voor 2500 gulden ingekocht bij Booking.com

Kees Koolen behoorde tot de eerste aandeelhouders van Booking.com. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de geschiedenis herschreven, zegt hij. Als je zoekt op internet, vind je nu wel 30 oprichters van Booking.com. Sommige mensen die we vroeger hebben aangenomen, presenteren zich plotseling als directeur. Maar: er is slechts één oprichter van Booking.com en dat is Geert-Jan Bruinsma. Booking was zijn idee, hij is er mee begonnen.

Rond 1996 had Geert-Jan geld nodig voor de groei van Booking en is hij voor 49.000 gulden 49 procent van de aandelen gaan uitgeven. Alleen studenten die iets van internet snapten en dus een emailadres hadden, konden ze kopen. Stef Norden deed mee voor 5000 gulden en dat hebben we later gedeeld, omdat het voor ons toch veel geld was. Zo kwamen er wel 20 aandeelhouders. Dat gaf, toen Booking succesvol werd, ruzie en ellende. Op een gegeven moment zijn Stef en ik al die mede-studenten gaan uitkopen. Ook dat leidde tot rechtszaken en gedoe. Hoe het echt is gegaan bij Booking, heb ik zelf op papier gezet en deels laten opschrijven. Ik heb er 100 boeken van laten drukken, maar die durf ik niet te verspreiden. Want daar komt opnieuw ruzie van.

De verkoop van Booking aan Priceline (VS) leverde Koolen en de zijnen in 2005 110 miljoen euro op. Stef Norden werd toen ceo. Daar hebben we in het vliegtuig om getost; een munt in de lucht gegooid. Want geen van ons beide wilde dat. Toen Stef in 2008 vertrok, volgde ik hem min of meer als vanzelfsprekend op. Ik ben uiteindelijk tot 2014 bij Booking gebleven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.