Voor jonge kinderen is film vaak een zoethoudertje, constateert Jeannette ten Thij, kleuterjuf en cultuurcoördinator van Freinetschool De Bothoven. Kinderen vervelen zich. Hup, even een filmpje op tv of iPad, dan zijn ze een poosje stil. Ze kijken heel oppervlakkig. Wij hebben geprobeerd ze met andere ogen naar een film te laten kijken, zodat ze er ook iets van leren.
Ze noemt als voorbeeld de film 'Lea op schaatsen', die ze in de kleuterklassen heeft behandeld. Een film uit de jaren zestig. Zonder woorden en nog in zwart-wit. Voor kinderen heel bijzonder. Normaal worden ze overspoeld door kleuren en woorden, nu ging de aandacht meer uit naar de muziek. En naar de emoties van de spelers. Hoe kun je zien of iemand boos is of vrolijk? Dat hebben we met de kinderen ook nagespeeld. Kinderen denken dat het echt is wat ze zien. Ze leren op deze manier dat iemand in de film een rol speelt.
In de hogere klassen van Freinet-school De Bothoven is op andere manieren aandacht besteed aan film. Waarbij we het integreren in vakken als rekenen en taal. Dan kun je denken aan het schrijven van een verhaal of het maken van een planning voor een film. Emma Bouman van filmtheater Concordia heeft over allerlei facetten van films workshops gegeven aan het team, waarna wij er in de groepen mee aan de slag gingen.
Inspanningen
Daarbij maakte de school gebruik van materiaal van Eye Filmmuseum. Dat was aanvankelijk alleen bestemd voor de hogere klassen, maar met Jeannette ten Thij als aanjager is er ook een vertaling gemaakt voor de kleuters. Vanwege die inspanningen is ze met collega's uit Roermond en Amsterdam genomineerd voor de titel Filmleraar van het Jaar.
In het juryrapport van Eye Filmmuseum, Het Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie wordt Ten Thij geprezen voor de manier waarop zij voor de kleuterklassen filmeducatie toegankelijk heeft gemaakt en haar enthousiasme bij het opzetten van nieuwe leerlijnen film op haar school.
De kleuters van haar klas kijken al net zo enthousiast terug op de aandacht voor film in het vorige schooljaar. Het heeft ervoor gezorgd dat Levi van vijf vertelt dat hij later filmster wordt. Zeker weten. Hoewel hij er aan toevoegt het liefste naar tekenfilms te kijken. Die zijn grappig.
Het filmproject krijgt op De Bothoven een vervolg. Mede dankzij landelijke subsidie gaat de school met de Theatermakerij en Concordia een eigen film maken. Daarbij krijgen alle 145 leerlingen op de een of andere manier een rol. Het moet uitmonden in een lessenserie die ook andere Consentscholen in Enschede kunnen overnemen en daarna landelijk wordt uitgerold , zegt directeur Marjan Peters.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen