Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Janninkkwartier in Enschede moet groen, autoluw en duurzaam worden

372072 janninkkwartier

Ooit zou de bebouwing van het Janninkkwartier rond 2010 beginnen. Kort daarop brak de economische crisis uit. Acht jaar later is het dan toch zover en ligt er een beeldkwaliteitsplan voor een groene, autoluwe en duurzame wijk.

Het Janninkkwartier was deze week een hamerstuk in de collegevergadering, vertelt wethouder Jeroen Diepemaat van Stedelijke Ontwikkeling. Discussie was verder niet nodig. Dat is een voordeel als er al heel lang plannen liggen. Dan kun je snel schakelen.

En dus ligt het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe stadswijk nu ter inzage. De plannen zijn in de loop der jaren wel aangepast aan de actuele vraag op de woningmarkt. Aanvankelijk was nog sprake van een wijk met 300 appartementen. Dat is veranderd in ongeveer 150 woningen, waarvan maximaal 15 appartementen.

Entree
Het Janninkkwartier is het gebied dat wordt begrensd door de Zuiderval, Industriestraat, Getfertsingel en Cromhoffbleekweg. Een groot deel van de locatie aan de Getfertsingel, waar vroeger de Praxis was gevestigd, ligt al jaren braak. Het is bepaald geen fraaie entree van de stad, maar daar komt verandering in. Juist omdat het een beeldbepalende locatie is, worden er hoge eisen gesteld aan de toekomstige woningbouw.

Het Janninkkwarter wordt fasegewijs gebouwd. Als alles meezit kan de bouw eind volgend jaar beginnen en kunnen de laatste woningen in 2022 worden opgeleverd. Dat is natuurlijk mede afhankelijk van hoe de woningmarkt zich ontwikkelt , aldus projectleider Pepita de Rozario van de gemeente.

Het plan omvat zeven woningblokken die de 'taartpunt' tussen de vier genoemde straten grotendeels vullen. Autobedrijf Kolenaar maakt daar geen deel van uit. Kolenaar blijft zitten waar het zit, tegenover het Janninkcomplex.

Voor het ontwerp van de eerste drie blokken woningen gaat nog dit jaar een prijsvraag de deur uit. Twee andere blokken betreffen particuliere kavels, één blok is bestemd voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Het zevende blok wordt vergeven aan een belegger, voor de verhuur van woningen.

Strenge eisenDe architectonische eisen voor de nieuwe stadswijk zijn streng. Het meest in het oog springend is dat de auto in het Janninkkwartier te gast is en bijna uit het straatbeeld verdwijnt, ten gunste van meer leefruimte. Er komen geen openbare parkeerplaatsen. In de openbare ruimte hebben voetgangers en fietsers ruim baan. Bewoners kunnen straks alleen via twee ingangen de wijk in rijden en parkeren hun auto in de eigen achtertuin of in een (collectieve) parkeervoorziening.

Met de auto op afstand worden bewoners gestimuleerd tot nieuwe oplossingen voor vervoer, zoals hoogwaardig openbaar vervoer, elektrische fiets, bakfietsen en het delen van auto's , aldus het beeldkwaliteitplan.

Waterafvoer en -berging is een tweede hoofdthema. Binnen het Janninkkwartier is een natuurlijk hoogteverschil van ongeveer een meter. Dit wordt benut voor de afvoer en berging van het hemelwater. In de straatjes van de wijk wordt het hemelwater bovengronds, en dus zichtbaar, afgevoerd naar een brede bergingszone langs de Cromhoffbleekweg.

Wateroverlast
Bewoners zijn verplicht om minimaal 20 millimeter hemelwater per vierkante meter verhard oppervlak te bergen op hun eigen grond. Verharding, bijvoorbeeld voor terrassen en opritten, moeten waterdoorlatend of waterpasserend zijn. De woningen krijgen begroeide daken, vooral om wateroverlast bij hevige neerslag te voorkomen.

Een derde kenmerk van de nieuwe wijk is, dat wordt gebouwd op compacte kavels. Dit betekent geen tuin of een kleine tuin, of woningen met een groen binnenterrein als gemeenschappelijke tuin. Daar staat tegenover dat de toegestane bouwhoogte op compacte kavels ruimte biedt voor veel volume.

Zo vormt de bebouwing langs de Zuiderval een moderne, stedelijke wand van woningen van minimaal 12 en maximaal 15 meter hoog met een plat dak, om de hoofdinvalsweg van Enschede stedelijke allure te geven. De kubistische uitstraling die de gemeente voor ogen heeft, doet denken aan die van de Lonnekerspoorlaan.

De stijl van de bestaande bebouwing van de Getfertsingel wordt daarentegen - in een eigentijdse versie - doorgetrokken naar de nieuwe singelwoningen van het Janninkkwartier. Vrijstaande woningen of tweekappers dus, met schilddak of samengestelde kap en een kleine voortuin.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, afbeelding: gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.