Het pand en de apparatuur vertoonden zoveel gebreken, dat een normale bedrijfsvoering in Het Koetshuis onmogelijk was. Dat zegt de laatste exploitant van de horecazaak, John Spruit. Mede daardoor zou het restaurant op 30 augustus failliet zijn gegaan.
In het net verschenen eerste faillissementsverslag wijst de voormalige exploitant met een beschuldigende vinger naar de eigenaar/verhuurder van het pand, de familie Van Heek/Ten Cate. Die zou niets hebben gedaan aan achterstallig onderhoud van het gebouw. Klanten klaagden volgens Spruit over tocht en kou en over een niet functionerende riolering. Daardoor zou het aantal gasten sinds januari zijn teruggelopen.
Nooit winst gemaaktWinst heeft Spruit met Het Koetshuis nooit gemaakt. De start zou al niet goed zijn geweest, volgens Spruit omdat diverse apparatuur wekelijks kapot ging. Daardoor moest hij veel geld uitgeven aan reparaties en vernieuwingen, die volgens hem vanuit de lopende inkomsten zijn gefinancierd.
Ook heeft hij veel geïnvesteerd in nieuw personeel, wat gepaard ging met hoge kosten. Het aantal personeelsleden bedroeg in 2017 gemiddeld dertien, aldus het faillissementsverslag van curator Severiens.
Gebreken van een oud pandVerhuurder Egbert ten Cate bevestigt dat er bepaalde gebreken waren en dat hij daarover een brief had gekregen van Spruit. Gebreken heb je nu eenmaal altijd met een oud pand. De vetput van de riolering was aan vervanging toe, evenals de centrale verwarming, bevestigt hij. Maar er zijn nooit klachten van bezoekers over geweest. Het stonk er ook niet naar riolering.
Dit soort zaken heeft echter niets te maken met de exploitatie, merkt hij op. Technische of bouwkundige defecten waren geen redenen voor de miserabele gang van zaken in de bistro, die zó verliesgevend was dat het negatief vermogen uiteindelijk 150.000 euro was.
Huurachterstand van 35.000 euroTen Cate stelt dat hij de vetput en de cv op zich best wilde laten vernieuwen, maar pas als de huur was betaald. Er was op dat moment een huurachterstand van 35.000 euro. Ten Cate nam hierover contact op met Jan Zantinge, de zakenman die de bistro van hem huurde. Dat was mijn gesprekspartner, ik had met de heer Spruit in feite niets te maken. Hij exploiteerde de zaak voor Zantinge.
Volgens Ten Cate vertelde Zantinge hem dat Spruit in feite niet meer in staat was de huur te betalen. Spruit beweert tegenover curator Severiens dat hij geen huur meer betaalde omdat de eigenaar verzuimd zou hebben achterstallig onderhoud uit te voeren.
Niet veel later werd het restaurant failliet verklaard. Eerder dit jaar, in maart, had de belastingdienst al beslag gelegd op de inventaris en bodemzaken. De fiscus was aanvankelijk van plan om de bodemzaken eind mei in het openbaar te veilen. Uiteindelijk is daarvan afgezien en heeft Ten Cate de zaken eind juli onderhands gekocht, blijkt uit het faillissementsverslag van Severiens.
Een ton aan onbetaalde rekeningenDe zaak ging op 1 juli op slot, nadat de eigenaar vanwege de achterstallige huur met een ontruiming had gedreigd. Er is voor bijna een ton aan niet betaalde rekeningen.
De verliezen in de twee jaar dat chef-kok John Spruit Het Koetshuis exploiteerde waren fors. 2016 werd afgesloten met een verlies van ruim 85.000 euro, bij een omzet van 722.000 euro. Eind 2017 was het verlies opgelopen tot bijna 180.000 euro, bij een omzet van 672.000 euro.
Volgens de eerste cijfers was de omzet over het afgelopen half jaar 239.000 euro, het negatief resultaat ruim 42.000 euro.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita