Ruim 2200 woningen telt de Hengelose wijk Nijverheid. En ze moeten uiteindelijk allemaal van het aardgas af. Projectleider Remko Cremers verwacht een balanceeract tussen individuele en collectieve maatregelen, tussen warmtenet en hybride ketels en tussen isoleren en bespaargedrag stimuleren. De verdeling van de kosten is het meest heikele vraagstuk.
Aardgrijsvrije wijk
Het aardgasvrij maken van de Nijverheid is vooral een sociaal-maatschappelijk vraagstuk , zegt Cremers. Het is niet zomaar dat Hengelo voor deze wijk koos. Een groot deel van de woningen is van voor de oorlog en het gemiddeld inkomen behoort zeker niet tot de hoogste in de stad. Bovendien zijn er zowel huurwoningen als huizen van particulieren. Maar het doel is ze allemaal aardgasvrij te maken. De hele wijk , zegt Cremers.
Verwacht niet dat binnenkort overal de aardgasleidingen uit de grond getrokken worden. Cremers: Veel woningen van voor de oorlog hebben helemaal geen spouwmuur. Die kun je niet voldoende isoleren, waardoor all-electric (bijvoorbeeld met een warmtepomp, red.) niet haalbaar is. Een hybride warmtepomp kan wel. Daarvoor heb je gas nodig. Maar wel groen gas.
Hoge kosten
Volgens de projectleider hebben bewoners altijd een keus om mee te doen, of niet. Maar, stel dat in een straat met tien huizen negen bewoners meedoen, hoe vrij is dan die ene woningeigenaar nog om te kiezen? Dat ligt eraan of er sprake is van een collectieve oplossing of een individuele , zegt Cremers. Wanneer je overschakelt naar een warmtenet, kunnen de kosten voor de achterblijvers hoog oplopen. Zij moeten dan met minder mensen de kosten dragen voor het in stand houden van het gasnet.
Door de Hengelose proef krijgen de bewoners van de Nijverheid in ieder geval een klein voorsprongetje. Je ziet dat op dit moment subsidies vooral terechtkomen bij mensen die toch al geld hebben om maatregelen te nemen. Dat zijn zeker niet de lagere inkomensgroepen , zegt Cremers.
Verdeling
Op welke manier de 4,25 miljoen verdeeld wordt, die Hengelo voor de aanpak krijgt, is nog niet bepaald. Het bedrag is voor de eerste 500 woningen in de Nijverheid. Dat komt neer op een gemiddelde subsidie van 8500 euro per woning. De gemiddelde kosten om een huis energiezuinig te maken, zijn minstens een veelvoud daarvan. Daar staat tegenover dat een energiezuinig huis een fors lagere energierekening heeft , zegt Cremers. De besparing in de komende 15 jaar zou geïnvesteerd kunnen worden. Of er zou een goedkope lening van de overheid van betaald kunnen worden.
Maatregelen
Hij verwacht niet dat waterstofgas een haalbaar grootschalig alternatief is binnen de eerstkomende 10 tot 15 jaar. Wachten met maatregelen is dus geen optie. Een duidelijk beeld wat precies waar en wanneer gebeurt in de Nijverheid, is er echter nog niet. Belangrijkste is een zorgvuldig proces , Cremers. Intussen is isoleren altijd een goed idee. De meest duurzame energie is niet gebruikte energie. We hebben daarnaast alle technieken en alle inspanningen nodig om de overgang te kunnen maken. Die komt er niet vanzelf. Er moet wat gebeuren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita