Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Coming Out Day volgens Enschedese LHBT-vereniging nog hard nodig

373160 coming

Aandacht voor homo-en biseksualiteit, Regenboogdagen in Enschede. Is dat allemaal nog wel nodig? Jazeker. Helga, die de kastdeur voor de zekerheid nog even vasthoudt, is het levende bewijs.

Een van de deelnemers aan de Enschedese Regenboogdagen is studentenvereniging Exaltio, voor studenten van alle seksuele oriëntaties behalve hetero. Exaltio-bestuurslid Helga* is 23, studeert bestuurskunde en is biseksueel. En ze wil liever niet met haar echte naam in de krant. "Ik ben nog niet helemaal uit de kast en wil zelf bepalen aan wie ik het vertel", legt ze uit. Er is nog een reden waarom ze haar identiteit liever geheim houdt, bekent ze even later.

"Ik wil niet in een situatie komen dat het niet handig is dat mensen het weten. Als het dan openbaar is, kan ik dat niet meer terugdraaien. Ik ben bijna afgestudeerd en ik wil niet dat ik straks bij sollicitaties om die reden wordt geweigerd."

Is Helga de slechtste reclame voor Coming Out Day ooit? Of belichaamt ze juist het belang ervan?
Exaltio bestaat nog maar twee jaar en beleeft een ware groei-explosie. In april waren er dertig leden, inmiddels zijn het er 71. "Ons doel was dit jaar te verdubbelen. Dat leek ons zelf wat ambitieus, maar het is al gehaald", zegt Thomas Hugen (22, technische bedrijfskunde, biseksueel). De vereniging voorziet blijkbaar in een behoefte.

Klopt, zegt Vera Korblet (24, master Communicationstudies, biseksueel). "We horen het wel eens: ik dacht dat zoiets als een LHBT-vereniging niet meer nodig is. We zijn in Nederland, je mag hier jezelf zijn. Maar in een club met gelijkgestemden kan je toch beter praten over wat je meemaakt."

Veiligheid
Ook heeft Exaltio een ontmoetingsfunctie, zegt Helga. "Qua veiligheid of acceptatie gaat het best goed in Nederland. Maar als je eenmaal uit de kast bent, merk je dat je denkt: en waar is iedereen nu dan?"

Daarom houdt Exaltio zich bezig met voorlichting, zoals nu tijdens de Regenboogdagen, maar is de club er ook vooral voor de gezelligheid. Wat niet wil zeggen dat er helemaal geen oorlog meer te winnen is.

"Zelfs hier op de UT zie je nog rare dingen", vertelt Thomas. "Een van onze leden is een vrouw en heeft een vriend of vriendin die genderfluid is. Die mocht hier niet naar het vrouwentoilet." Een heel modern probleem waar niet iedereen direct begrip voor zal hebben. Dat geldt niet voor alle problemen waar LHBT'ers mee worstelen. "Een van onze leden is lesbisch en die wordt gepest op het werk", zegt Helga. "Dat zou je niet denken, maar zulke dingen gebeuren ook gewoon nog."

Verstoppen
Vera heeft zelf al jaren een vriend, haar relatie is goed en toch zet ze zich in voor Exaltio. Zo gek is dat niet, legt ze uit. "Als je biseksueel bent en je hebt een vriend, heb je snel de neiging die kant van jezelf te verstoppen. Ik kies ervoor om dat niet te doen, omdat er nog veel misverstanden zijn. Zo vroeg een familielid mij eens: als je biseksueel bent en je hebt een vriend, heb je er dan ook een vriendin bij? Nee dus, ik ben heel monogaam."

Helga bevestigt dat. "Biseksueel zijn is ook een stukje van je identiteit. Als je een vriend hebt is dat stukje niet meer zichtbaar." Ook haar coming-out was vredig. Minus dan de misverstanden.

"Mijn vader reageerde heel goed. Mijn moeder was ook heel supportive toen ik nog dacht dat ik lesbisch was." Toen Helga vertelde dat ze biseksueel was, vatte haar moeder dat op als een keuzemogelijkheid. "Ze zei: 'o, dan zie ik je toch het liefste met een man thuiskomen'."

Biseksuelen hebben het maar makkelijk, altijd een rianter menu op tafel dan anderen. "Dat lijkt misschien zo. Als ik op date ga met een man denk ik: nee, ik ben te gay. En als ik op date ga met een vrouw, denk ik: nee, ik ben te hetero. Het is een aparte identiteit. Mensen reageren er niet slecht op, maar begrijpen het toch niet helemaal."

Dus het is nog steeds nodig, opkomen voor mee begrip en acceptatie? Zeker, vindt het Exaltio-bestuur. "Een jongen uit China zei eens: zolang er mensen zijn die zich niet veilig voelen, is Coming Out Day nodig."

* Helga is een fictieve naam.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.