Nou kunst, kunst? Het zijn oude schilderijen uit vervlogen tijden. Dus we zien het wel , roepen twee oudere dames als ze De Museumfabriek binnen komen gelopen.
Lodewijk XVI Cora Stoel
Voor de eigenaar van een stoel begon de taxatie nog zo goed. Dit is geen stoel, dit is Hollands cultuurgoed. Het is een iepenhouten, Lodewijk XVI Cora Stoel. En dan heeft u ook nog zo'n onbestemd groenig fluweeltje erop, dus het is helemaal zoals het zijn moet , stak taxateur Joseph Estié van wal. In de jaren 70 en 80 werd voor één stoel 800 tot 1.000 gulden per stuk betaald.
De eigenaresse kon haar geluk niet meer op. Het was mijn vaders stoel. Tot vier jaar terug zijn ze bij mijn ouders in gebruik geweest, maar nu wil niemand ze hebben van de familie. De langverwachte climax werd echter een anticlimax. Estié: De huidige waarde? Je mag blij zijn 1.250 euro voor zes stoelen en één armstoel te kunnen krijgen. Het gaat ooit weer terugkomen, maar betreft de huidige waarde: beroerder kan het niet.
Calendarium Perpetuum
De eigenaar van een Calendarium Perpetuum, oftewel een eeuwigdurende kalender, deed het aanzienlijk beter. Ik heb 'm gekocht omdat ik het mooi vond , zei hij nuchter.
Taxateur Emiel Aardewerk was onder de indruk van wat hij noemde 'de voorloper van de smartphone'. In het midden van het schijfje zien we de dagen van de week vermeld, links ervan zodiac tekens. De achterkant is ook zo prachtig gegraveerd met al die bloemranken eromheen. En dan kan het prachtige voorwerp ook nog open. Daar zitten allemaal blaadjes van geprepareerd ivoor in, zodat je er notities op kan maken.
Aardewerk taxeerde de Calendarium Perpetuum uit de zeventiende eeuw op zo'n 4.500 euro. Een flinke opsteker voor de eigenaar; hij heeft er ooit 2.800 euro voor betaald. Dat heeft u keurig gedaan, gefeliciteerd! , reageerde Aardewerk.
Chinees porselein
Een Chinese porseleinen bordenset van zijn grootouders uit Enkhuizen bleek veel meer waard dan de eigenaar dacht. Taxateur Joseph Estié: Aan de kwaliteit te zien is het bordje gemaakt tussen 1730 en 1740 in China, in de tijd van de VOC. Dit is een kijk-mij-eens-bordje.
Vooral het blauw heeft volgens Estié veel waarde. Het is de beste traditie op het gebied van wapenporselein. Er zitten veel nuances in blauw in. Er zit een mooie samenhang in randdecoratie in en het wapen is mooi gecentreerd. Alles is met de hand geschilderd.
De totale waarde van de porseleinen bordenset? Taxateur Estié: Je moet niet raar opkijken als daar 10.000 euro voor gevraagd wordt. Donders, dat is geen kattenpis , reageerde de eigenaar.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita