Het begon allemaal eind jaren 60 in de sauna van Karel Denneboom , weet Military-directeur Robert Zandstra. Een handjevol enthousiaste paardenliefhebbers bedacht daar dat de omgeving van Boekelo een geweldig decor zou zijn voor een heuse military. In 1970 was de aftrap, rondom de manege van Ferdinand en Johanna Smelt. De eerste jaren kwamen er hooguit duizend mensen die zelf hun hapjes en drankjes meenamen.
Heden
Het verschil met 2018 is enorm en aan de andere kant toch ook weer niet. Er komen nu zo n 60.000 bezoekers, de begroting beslaat zo n 2,2 miljoen euro, de impact op het regionale bedrijfsleven is ruim 4 miljoen. Maar het evenement wordt nog steeds gemaakt door enthousiaste vrijwilligers.
Unicef
De vergoedingen die ze daarvoor ontvangen, gaan steevast naar de kas van hun eigen vereniging of club, waardoor de Military een belangrijke inkomstenbron is voor het Twentse verenigingsleven. Ook zijn er clubs die hun inkomsten doneren aan een goed doel, zoals Unicef of Kans voor een Kind.
Natuurlijk profiteert ook het Twentse bedrijfsleven volop. Zeker 20.000 bezoekers op zaterdag zijn uitgenodigd door één van de sponsorende bedrijven. Leuk natuurlijk, zo n dagje samen bokbier drinken, maar wat hebben bedrijven er nou echt aan?
Relaties
Zandstra geeft graag het voorbeeld van de Twentse cateraar Huuskes: Die maken elk jaar heel zorgvuldig een lijst van relaties die ze gaan uitnodigen. Daar staan ook mensen op met wie ze nog geen relatie hebben, maar die ze wel graag willen. Die benaderen ze ook persoonlijk, ze bellen ze. En ik weet dat ze daar al heel wat nieuwe omzet aan hebben overgehouden. Daar word ik heel vrolijk van, dat bewijst dat wij een prachtig podium zijn voor het Twentse bedrijfsleven.
Powerpoint
Het gaat op de zaterdag vooral om het goede gevoel, stelt de directeur: Met een glas in de hand doe je geen zaken, dat is echt heel onverstandig. Maar wij creëren wel andere momenten waarop dat kan. Die tenten staan er toch de hele week en die gebruiken we dus voor de meer serieuze powerpoint-momentjes: er worden een stuk of dertig congressen en seminars gehouden. Annie Schreijer kwam deze week bijvoorbeeld aan ondernemers vertellen hoe ze beter gebruik kunnen maken van Brussel. Met dergelijke activiteiten halen we zo n 4000 man binnen.
Toekomst
Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC/NSF, dringt aan op een nieuwe naam. Iets met eventing , zoals deze tak van paardensport tegenwoordig officieel heet. Maar Zandstra piekert er niet over: Wie goat noar de Military, zeggen we hier al 48 jaar. Die merknaam gooien we echt niet weg.
Side-eventsWat hij wel graag zou willen: een stevigere en professionelere organisatie. Aan betaalde vaste krachten zijn er slechts twee fte s, een paar maanden per jaar worden er extra mensen ingehuurd voor allerlei taken. Zandstra zou graag naar een meer permanente professionele bezetting gaan. Dan kun je nog meer kwaliteit bieden, nog meer side-events organiseren en nieuwe sponsors binnenhalen.
Zandstra: Ik ben zeer gelukkig met al onze trouwe sponsors, maar ik droom wel eens van heel grote sponsornamen. Rolex bijvoorbeeld, of Unilever al hebben die nu even niet zo n beste naam. Maar die brengen wel heel veel geld in het laatje.
Object
Het is mooi als je evenement al vijf keer in tien jaar tijd is uitgeroepen tot de beste military ter wereld en dat alle landelijke media aandacht aan je besteden.
Maar je hebt het pas echt gemaakt als je in de Donald Duck genoemd wordt , zegt Zandstra met een brede grijns En dat is gelukt. In het verhaal neemt Dagobert Duck Donald en de neefjes mee naar Boekelo voor de military. De pagina uit het vrolijke weekblad hangt dan ook ingelijst bij zijn kantoor.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen