Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gemeente zegt gesprek toe: einde woonwagenprotest in Enschede

374096 Knipsel 97

De gemeente Enschede praat dinsdagmorgen vroeg op ambtelijk niveau met Herman en Bianca Hendriks, het echtpaar dat afgelopen vrijdag uit protest tegen het woonwagenbeleid in Enschede de eigen camper parkeerde aan de Broekheurnering in het zuiden van de stad. In afwachting van het gesprek heeft Hendriks zijn protest maandag voorlopig beëindigd en de plek waar hij drie dagen lang bivakkeerde verlaten.

Met zijn protestactie demonstreerde Hendriks sinds afgelopen vrijdag tegen het uitsterfbeleid dat de gemeente Enschede volgens hem hanteert tegen opzichte van woonwagenbewoners. Herman Hendriks woont al vier jaar noodgedwongen in een gewoon huis in Enschede, maar tekende daar de afgelopen dagen bezwaar tegen aan. De actie - het illegaal verblijven aan de Broekheurnering - is onderdeel van een landelijk protest van rondreizende woonwagenbewoners tegen het vermeende en systematische terugdringen van de woonwagenkampen.

Uitsterfbeleid
Volgens wethouder Jeroen Diepemaat (wonen) is in Enschede echter geen sprake van een uitsterfbeleid. In Enschede kennen we 66 plekken voor woonwagenbewoners. Vertrekt er een bewoner, dan wordt de vrijkomende standplaats gewoon weer vergeven aan degene die aan de beurt is , zegt Diepemaat, die een en ander maandagavond nog eens toelichtte in de stedelijke commissie van de gemeenteraad.

De 66 plaatsten voor woonwagenbewoners op bevinden zich voornamelijk op het Sleutelkamp aan de oostkant van de stad. Woningcorporatie De Woonplaats is belast met de toewijzing van de plaatsen. Om in aanmerking te komen voor een plek moet iemand inwoner van Enschede zijn en bij voorkeur een familieband onderhouden met een bewoner die al een standplaats inneemt. Het inkomen dient in lijn te zijn met de voorwaarden die gelden voor een sociale huurwoning.

Wachttijd
Op dit moment wachten twintig Enschedeërs op een standplaats. De wachttijd bedraagt zo'n vier jaar. Wethouder Diepemaat zei te verwachten wachten dat er komende jaren door de vergrijzing ,,veel plekken'' in Enschede zullen vrijkomen.

Johan Pril, vriend van Hendriks en zelf ook in afwachting van toewijzing van een plek, gaf vandaag aan eerst het gesprek met de gemeente te willen afwachten. ,,Leidt dat tot niets, dan kijken we wat we gaan doen.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.