Hogeschool Saxion heeft de opleidingsmanager die via de rechter zijn functie terugeiste, vorige week geschorst. Als gevolg daarvan heeft de hogeschool inmiddels duizenden euro s aan dwangsommen betaald.
De opleidingsmanager zit sinds een week opnieuw thuis. Zijn werkgever, hogeschool Saxion, had de man kort voor de zomer op een zijspoor gezet en een ander in zijn functie benoemd. Volgens de school vervulde de man de afgelopen jaren wel managementtaken, maar was hij niet werkelijk opleidingsmanager. Die titel zou hij zichzelf hebben toebedeeld. De man vocht dat besluit aan bij de rechter en kreeg gelijk: het ging om een echte baan, waarin de hogeschool zijn functioneren bovendien herhaaldelijk als excellent had beoordeeld. Saxion moest hem weer toelaten tot zijn werk als opleidingsmanager, inclusief zijn managementtaken. Gebeurde dat niet dan verbeurde de hogeschool een dwangsom.
Lastig parket
Dat bracht Saxion in een lastig parket, omdat er nu twee opleidingsmanagers rondlopen, een gewenste en een ongewenste. Beide partijen konden het niet eens worden over de invulling van zijn werk. De man moest naar eigen zeggen formeel verklaren nooit meer leiding te willen geven aan de veertig collega s die voorheen onder hem vielen. Ik kreeg maar een halve baan terug. Een managementbaan zonder managementtaken. Dat wilde ik niet. Overleg over een vertrekregeling leidde tot niets, zijn aanbod om vast te beginnen met inhoudelijke taken werd afgewezen. Eind vorige week werd de man geschorst omdat zijn aanwezigheid onrust onder het personeel zou geven.
Deurwaarder
Zijn advocaat Brigitte Siesling heeft vorige week een deurwaarder ingeschakeld om de dwangsom op te eisen die de rechter aan het niet nakomen van de uitspraak heeft verbonden. De hogeschool heeft volgens Siesling inmiddels 6.000 euro overgemaakt. Het maximum van 10.000 euro is deze week bereikt en ook de resterende 4.000 wordt nu opgeeist. Heel uitzonderlijk, zegt Siesling, dat er zonder mankeren wordt betaald. Je zou kunnen zeggen dat ze zijn aanwezigheid op deze manier afkopen. 10.000 euro is voor Saxion natuurlijk peanuts. Achteraf was die dwangsom blijkbaar te laag. De man kan nu opnieuw naar de rechter om een nieuwe en hogere dwangsom op te laten leggen.
In beroep
De hogeschool is bij het gerechtshof in Arnhem in beroep gegaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder van Saxion bevestigt dat. De opleiding wil verder geen toelichting geven op de zaak zolang die onder de rechter is. Ook gaat Saxion niet in op individuele gevallen . Mocht Saxion de zaak in hoger beroep alsnog winnen, dan kan de dwangsom worden teruggevorderd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman