Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Topzomer is kassa voor de Twentse recreatieparken

375077 756742

De Twentse recreatieparken hebben goed geboerd dankzij de lange, warme zomer. In vier maanden tijd werd er ruim 300.000 euro verdiend aan parkeren, ruim 130.000 euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het toenemend aantal grote evenementen op de parken zorgt voor veel extra geld in kas.

De parkeerplaats op Het Hulsbeek in Oldenzaal ligt er verlaten bij. De bladeren dwarrelen van de boom en in de verte klinkt een bladblazer. Het is beeldend na zo'n lange, warme zomer waarbij het recreatieterrein juist vaak zwart zag van de auto's.

Ook Het Rutbeek in Enschede en Het Lageveld in Wierden hebben deze zomer over bezoekersaantallen niet te klagen gehad. Het is een uitzonderlijk goed jaar geweest. We zijn super tevreden , zegt Jan Kloots, namens eigenaar Regio Twente verantwoordelijk voor de drie Twentse parken.

4 ton
Om wat cijfers te noemen: ruim 62.700 losse parkeerkaarten verkochten de parken in de periode mei tot en met augustus. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Over het gehele seizoen 2017-2018 leverde het betaald parkeren de Twentse parken ruim 4 ton op. Een seizoen eerder was dat 280.000 euro.

Dat geld is meer dan welkom, want de recreatieparken moeten sinds een paar jaar meer hun eigen broek ophouden. De provincie besloot in 2013 om de jaarlijkse bijdrage van ruim 600.000 euro voor de parken stop te zetten. Wat volgde was het structureel invoeren van het betaald parkeren. 5 euro voor een dagticket in het hoogseizoen, 2 euro in het laagseizoen.

Grote evenementen
Ook nam het aantal grote evenementen op de parken de afgelopen jaren hard toe. Het Hulsbeek is het decor van grote festivals als Kingsland en Fields Of Joy, Het Rutbeek van Freshtival en Tuckerville en op Het Lageveld vindt festival Boulevard Outdoor plaats. Die grotere evenementen zijn best lucratief , aldus Kloots. De opbrengst verschilt per evenement, maar je moet toch denken aan tienduizenden euro's. We slagen er steeds beter in om geld uit de exploitatie van de parken te halen. 2018 is een uitzonderlijk goed jaar voor ons, maar het is geen goede maatstaf. We hebben nog steeds een tekort van ongeveer 2 ton.

Dat tekort wordt nu nog jaarlijks aangevuld met de afkoopsom die de regio kreeg van de provincie. Kloots: "Voor dit jaar verwacht ik dat we niets hoeven aan te vullen. Een deel van de opbrengst stoppen we in een pot, om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen."

Ambities
De flink gestegen bezoekersaantallen zijn voor Rob Beverdam, beheerder van Het Hulsbeek, extra redenen om zijn ambities met het park verder uit te bouwen. We zijn volop in beweging , zegt hij, wijzend op de bouw van het skydivecentrum en de realisatie van een camperplek op het park. Dat brengt ook weer extra inkomsten met zich mee.

Op Het Rutbeek komt een bungalowterrein en de Regio wil Het Lageveld groter maken door de stranden te verruimen. Zodat daar ook plek komt voor grotere evenementen , aldus Kloots.

Mix vinden
Bang dat de parken té commercieel worden, zijn Kloots en Beverdam niet. Op Het Hulsbeek zitten we qua grote evenementen aan onze max , aldus Beverdam. We proberen nu juist een mix te vinden met kleinere evenementen, bijvoorbeeld een NK Mountainbike. We gaan er alles aan doen om dat te realiseren.

Kloots: Het aanbod moet een afwisseling zijn voor jong en oud. Dat is ook onze maatschappelijke functie die we als park hebben: we zijn er voor iedereen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.