Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Controle autogarages in Enschede: gros heeft zaken piekfijn voor elkaar

375329 auto repair 3691963 1920

Het goede nieuws is dat er geen enkel autoherstelbedrijf in Enschede direct gevaar oplevert voor de omgeving. Maar ruim 40 procent van de garagehouders moet wel verbeteringen doorvoeren.

Alle 139 autogarages in Enschede hebben bezoek gehad van handhavers van de gemeente Enschede. Zo'n branchegerichte aanpak is nieuw in de gemeente. Het betekent dat in kort tijdbestek alle bedrijven in een branche aan hun periodieke milieu- en veiligheidscontrole worden onderworpen. Dat is efficiënter voor de handhavers, omdat zij zich dan even met één soort controle bezighouden , zegt hoofd handhaving Vincent Wolters. Eerder is al branchegericht gecontroleerd op tankstations. Dat project is zo goed bevallen, dat Handhaving dat vaker wil doen.

Overtredingen
Waar tankstations gezien het risico eens per twee jaar (LPG-pompen jaarlijks) gecontroleerd worden, geldt voor autogarages een termijn van vijf jaar. Begin dit jaar zijn de controles uitgevoerd. Er werden 156 overtredingen geconstateerd, die zich beperkten tot 66 garages. Dat betekent dat het grootste deel van de ondernemers (73) het piekfijn voor elkaar had.

Een terugkomende overtreding is het niet doorgeven van wijzigingen van activiteiten van het bedrijf. Het beëindigen van autoherstelwerk wordt nagenoeg niet doorgegeven. Dat lijkt een niet al te ernstige overtreding, maar het heeft consequenties voor het toezicht. Bij komst of vertrek van een autogarage (ook bij een overname) moet bodemonderzoek worden uitgevoerd. Zo wordt geconstateerd of er bijvoorbeeld olie of benzine in de bodem is gelekt. De laatste eigenaar is verantwoordelijk voor saneringskosten.

Gevaar
Milieu-overtredingen gaan vooral om bodemgebruik (53 keer), afval (44 keer) en gevaarlijke stoffen (31 keer). Een garage moet bijvoorbeeld een vloeistofdichte vloer hebben en een lekbak, die bovendien aan de juiste certificering voldoen.

Gevaarlijke stoffen moeten op de juiste manier zijn opgeslagen. Gasflessen mogen niet kunnen omvallen. Een oude accu bevat zuur en dat moet op de juiste wijze worden verwerkt. Een garagehouder moet kunnen aantonen dat een erkend bedrijf de accu's heeft opgehaald. In 27 gevallen ontbrak daarvoor bewijs of ging het niet om een erkende inzamelaar.

Geen grote gevaren
Al met al zijn er behalve overtredingen geen grote gevaren gesignaleerd, vertelt hoofd Handhaving Vincent Wolters. We hebben niet gezien dat iemand bewust olie in het riool laat verdwijnen. Dan hebben we het over milieudelict, waarvoor boetes worden gegeven. Boetes zijn niet uitgedeeld. Alle garagehouders krijgen de kans om de zaken op orde te maken. Op termijn krijgen ze weer een controle. De 73 zaken waar alles in orde was, kunnen wachten tot de volgende periodieke keuring.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.