Vijf jaar geleden komt er een jonge vrouw in de winkel, die zegt: 'als je met pensioen gaat, wil ik het overnemen. Heleen Nijland, die Bim Bam Buisje ruim dertig jaar daarvoor was begonnen in haar woning aan de Brinkstraat in Enschede is dan 68 jaar.
Ze woont alweer tien jaar niet meer in Enschede. Ze rijdt dagelijks van Markelo naar de Lipperkerkstraat. Want daar was haar winkeltje twee jaar na de oprichting wegens ruimtegebrek naartoe verhuisd. De naam Bim Bam Buisje stamt nog uit die oprichtingstijd. Dat allitereerde zo grappig met Brinkstraat.
Bloemen
Pensioen? Ze heeft er nooit bij stilgestaan, maar ze gaat in op het aanbod. Voor de klanten verandert er verder weinig aan Bim Bam Buisje. Het blijft een winkeltje waar je voor een zacht prijsje tweedehands kinderkleding kunt kopen en verkopen. Ook Maike Zwarts blijft er graag komen. Ze werkt er tegenover, in bloemenzaak Mimosa. Ze komt al bij Bim Bam Buisje sinds ze dochters heeft. En of de zaken afgehandeld worden door Heleen of door haar opvolgster Jacqueline, de winkel is verder niet anders om.
Telefoontje
Maar dan is het november 2016. Jacqueline heeft de winkel drie jaar draaiende gehouden en Maike hoort dat ze van plan is te stoppen. Vanaf haar vijftiende zit ze in de bloemen, maar nu, op haar 36ste, weet Maike Zwarts dat ze Bim Bam Buisje wil overnemen. Een telefoontje blijkt voldoende om de zaak in gang te zetten. In januari 2017 opent ze de winkel die ze in een paar weken heeft opgefrist. De limoenkleurige kozijnen hebben nu een grijze kleur. En de vloerbedekking die in 35 jaar wel wat slijtage plekken heeft opgelopen is vervangen door eigentijds laminaat. Als ze ergens geen spijt van heeft, is het wel van het feit dat ze deze stap heeft genomen.
Twintig
Bij Bim Bam Buisje is alles bij het oude gebleven. Klanten die kleding inleveren mogen nooit meer aanbieden dan twintig stuks in één keer. Maike selecteert, stelt prijzen vast en spreekt af met de klant dat kleding die twee maanden onverkocht blijft naar de Kledingbank gaat. De opbrengst van de verkochte kleding wordt verdeeld tussen klant en winkel. Elk 50 procent.
Waterdicht
Zo is het altijd gegaan. Maike heeft een waterdicht administratief systeem. Een kaartenbak waarin ze voor elke klant bijhoudt wat is ingebracht, de prijs en wat ervan is verkocht. Steeds vaker krijgt ze goedbedoelde raad om de hele handel in een computer te stoppen. Maar die slaat ze altijd vriendelijk in de wind. Laat haar maar analoog bezig zijn, met pen en papier. Dit werk blijft ze zo doen. En als haar dochters de leeftijd hebben bereikt waarop ze de Bim Bam Buisje maten ontgroeid zijn, dan gaat ze gewoon door met de winkel. Al geeft ze toe dat ze stiekem weleens droomt van een afdelinkje met kleding voor volwassen dames. Trouwens, het komt nu al voor dat een klein uitgevallen vrouw het pand verlaat met vers gekochte passende kleding.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aninna Romita