Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zwaar weer voor 1Twente: ideeën genoeg, maar geen geld

376363 ik teken voor 80 1

De lokale omroep voor Enschede mag dan met tal van projecten journalistiek vernieuwend bezig zijn, het ontbreken van financiële middelen maakt het voortbestaan van 1Twente onzeker. Als er geen geld komt, is het einde oefening.

Een lobby van de gemeente Enschede bij het rijk en de provincie Overijssel. Met die inspanning gaat het gemeentebestuur proberen de lokale omroep 1Twente en het debatcentrum in het Balengebouw te behouden voor Enschede. Geld om de omroep zelf te ondersteunen heeft de gemeente niet. Enschede volstaat met het overmaken van de jaarlijkse 100.000 euro, het bedrag dat voor een groot deel opgaat aan huur- en energiekosten van het onderkomen van 1Twente in Roombeek.

Infrastructuur
Dat blijkt uit de begroting die de gemeente Enschede onlangs presenteerde. Het gemeentebestuur stelt daarin dat men in het stadhuis hecht aan een goede lokale journalistieke infrastructuur en nieuwsvoorziening en de rol van de lokale omroep daarin. De zittende coalitie noemt het essentieel voor een goed functionerende democratie. Maar de lokale overheid moet miljoenen bezuinigen en ziet geen mogelijkheid die journalistieke infrastructuur in stand te houden door de portemonnee te trekken voor 1Twente. De lokale omroep ziet zich nu regelrecht in het voortbestaan bedreigd.

Andere keuzes De gemeente maakt andere keuzes . Dat heb ik te accepteren. Hoopvol is wel dat de gemeente zich bij het rijk en de provincie sterk maakt voor steun voor 1Twente , zegt directeur Flip van Willigen van de lokale omroep, die ook zelf naarstig op zoek is naar financiële armslag.

Van Willigen werkt met een begroting die ongeveer een miljoen euro beloopt. ,,Naast die ton van de gemeente halen we zelf ongeveer een half miljoen binnen, bijvoorbeeld uit reclameopbrengsten en via externe opdrachten. Maar dan nog resteert er een gat , aldus Van Willigen, die als baas van 1Twente een team van dertien bezoldigde medewerkers en een groot aantal vrijwilligers aanstuurt.

Zinnige wijzeVan Willigen vindt dat zijn 1Twente de afgelopen jaren volop op zinnige wijze inhoud heeft gegeven aan de journalistieke infrastructuur waar de gemeente zo hoog van opgeeft. De omroepdirecteur constateert dat die, zoals de gemeente in de begrotingsstukken ook vaststelt, landelijk onder druk staat. Het doet zich gelden in sommige dunbevolkte gebieden in het land, waar in enkele gevallen de gemeentelijke politiek door financiële krapte bij uitgevers en omroepen niet langer wordt gevolgd door lokale media. Het geldt niet voor Enschede, waar 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia met vaste verslaggevers berichten over de plaatselijke politiek.

Nut en betekenisDaarnaast heeft de Newsroom zijn nut en betekenis aangetoond, meent Van Willigen. Hij doelt daarbij op de samenwerking die is ontstaan tussen zijn lokale omroep en de stadsredactie van de Twentsche Courant Tubantia. Binnen die Newsroom is een debatcentrum in het Balengebouw in Roombeek opgezet en werkten de twee media de afgelopen tijd gezamenlijk aan een zestal journalistieke projecten over grotere thema s in de grootste stad van Twente. De gemeente Enschede faciliteerde en ondersteunde 1Twente financieel gedeeltelijk bij de vervaardiging van de journalistiek onafhankelijke producties.

Publicaties
De Newsroom-samenwerking heeft inmiddels tot publicaties geleid over bijvoorbeeld de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen ( Ik teken voor 80 ), de grondwateroverlast in de stad, diftar en de vuurwerkdialoog. De verhalen en reportages vonden hun weg in de krant, online en op radio en televisie bij 1Twente. Van Willigen: De gemeente is daar enthousiast over, maar dit soort onderwerpen wordt straks niet meer opgepakt, omdat wij ophouden te bestaan. Dat zou zonde zijn, want dan zijn de mensen die geen krant lezen overgeleverd aan Facebook.

Op zoek naar een oplossing gaat Van Willigen zelf over ruim twee weken het gesprek aan met de ministers Slob (Media) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Hij doet dat mede namens de koepelorganisatie van lokale publieke omroepen. Over zijn missie in Den Haag: Nederland telt 280 lokale omroepen, die in totaal 9 miljoen euro krijgen van het rijk. Zet dat af tegen de 140-150 miljoen euro die de dertien provinciale omroepen gezamenlijk ontvangen. Dan zit er iets scheef met die journalistieke infrastructuur , zegt Van Willigen, die ook zelf actief gaat lobbyen voor 1Twente bij de provincie Overijssel. We hebben de nieuwe commissaris van de Koning (Andries Heidema, red.) al uitgenodigd.

Van Willigen hoopt en gaat er vanuit dat er een zak met geld uit Den Haag en/of Zwolle komt, al heeft hij geen garanties. Het gaat er om dat die lokale journalistieke infrastructuur waar iedereen het over heeft gewoon geld kost. Komt dat er niet, dan is het einde oefening.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.