Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Bob Jan ten Cate uit Enschede brengt kinderboek tot leven

378299 Schermafbeelding 2018 11 06 om 075718

Bob Jan ten Cate schreef Het Griezelcircus , een kinderboek dat hij ook zelf illustreerde. Met de bijbehorende app komt het verhaal letterlijk tot leven. Ik wil dat kinderen het boek worden ingetrokken.

Kinderen gamen liever dan dat ze lezen. Daar kan Bob Jan ten Cate (31) verandering in brengen. Het Griezelcircus, zijn boek voor kinderen vanaf 10 jaar (en dappere 9-jarigen) is namelijk veel meer dan een verhaal op papier. Met de app erbij komen de illustraties tot leven. En de mogelijkheden voor de toekomst zijn onuitputtelijk. Hij denkt even hardop na over een extra personage, dat in het boek niet te zien is maar wel via de app een rol speelt. Of dat kinderen pas kunnen verder lezen als ze eerst virtueel bijvoorbeeld een deur hebben gevonden en geopend. Of dat het boek doorgaat, ook al heb je de laatste bladzijde gelezen.

Innovatie
Bob Jan ten Cate maakte het crossmediale boek ook om te laten zien dat het kan. De kinderboekenwereld kan wel wat innovatie gebruiken, vindt hij. Het blijft vaak bij letters op papier. Terwijl er zo veel meer mogelijk is. Augmented reality kan een verhaal een extra laag geven. Nu nog via de telefoon of tablet, in de toekomst met behulp van een gewone bril of lenzen. Stel je eens voor dat een personage uit een boek opeens als hologram of avatar naast je staat. Ik weet zeker dat dit eraan gaat komen.

Serieus nemen
Bob Jan ten Cate heeft zichzelf een paar maanden gegeven om Het Griezelcircus de wereld in te helpen. Nu al ligt het bij boekhandels in de regio, maar het moet verder. Zijn baan als docent Creative Media and Game Technologies heeft hij na vijf jaar opgezegd. Ik moet dit serieus nemen. Het Griezelcircus is er, de kinderen op de basisscholen waar ik het boek heb getest vinden het fantastisch. Nu de rest van de wereld.

Jurassic Park
Het vuur voor mediatechnologie werd bij hem aangewakkerd met de film Jurassic Park. We gingen vanuit Neede naar de bioscoop in Enschede en ik was diep teleurgesteld dat mijn moeder en ik een film over twee honden en een kat zagen. Na afloop, toen we een hapje gingen eten, bleek dat mijn vader stiekem naar Jurassic Park was geweest. Ik geloof dat ik zelfs gehuild heb.

Jurassic Park mocht hij van zijn ouders pas drie jaar later zien. Het was definitief raak. Die animaties, zó interessant. Dat je iets kunt maken wat er in werkelijkheid niet is, fascineerde mij enorm. Daar ben ik mee bezig gegaan toen ik 14 was. Dat ik Kunst en Techniek op Saxion ging studeren, was logisch.

Nu heeft hij zijn eigen bedrijf en werkt hij in opdracht en voor zichzelf. Ik hoop dat ik kan laten zien dat er veel meer mogelijk is met verhalen. De boel mag best een beetje worden opgeschud in de wereld van het kinderboek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.