Of ze met de hand gaan graven, vraagt een gebruiker op het sociale medium Facebook zich af bij het nieuws dat de Oldenzaalsestraat er in 2019 het hele jaar uit ligt voor doorgaand verkeer. Online regent het cynisme en onbegrip over de aangekondigde riool- en wegwerkzaamheden. Maar het is nu eenmaal nodig, zeggen projectleider Annemiek van den Heuvel en stadsingenieur Gerrit Averesch van de gemeente Enschede. En uiteindelijk wordt het er alleen maar mooier van.
Kruispunt
Vanaf januari is de Oldenzaalsestraat tussen de spoorwegovergang (kruispunt Molenstraat/Oosterstraat) en het kruispunt met de Boulevard 1945 niet meer toegankelijk voor doorgaand verkeer. Automobilisten die normaal dwars door de binnenstad rijden naar plek van bestemming, moeten een andere route kiezen, bij voorkeur over de singels.
Als alleen een rioolbuis vervangen moet worden, zou er nooit zo veel tijd voor worden uitgetrokken, zegt Gerrit Averesch. Maar op en onder de Oldenzaalsestraat is straks veel meer aan de hand. Het project is uniek in zijn soort , zegt Annemiek van de Heuvel. Er zijn stedenbouwkundigen die nu al likkebaarden als ze zien wat we gaan doen.
Waterberging
Onder de Oldenzaalsestraat komt een waterberging die in de omgeving van Enschede zijn gelijke niet kent. Een 700 meter lange rioolbuis met genoeg opvangcapaciteit voor 3,5 miljoen liter regenwater. Als het zo hard regent dat behalve het reguliere rioolstelsel ook de waterberging vol is, dan kan in de wadi s die aan de binnenstadzijde van de Oldenzaalsestraat worden aangelegd nog eens 3,5 miljoen liter water worden opgevangen.
Van den Heuvel: De combinatie van zo n grote ondergrondse waterberging en het gebruik van wadi s is uniek. Elders in de stad maken we gebruik van bergingskelders om regenwater op te vangen. Maar voor zo n grote kelder die dan onder de Oldenzaalsestraat zou moeten komen, is midden in de stad niet genoeg ruimte.
Huidige maatstaven
De gevulde wadi s zijn er mooi uit op de tekeningen, maar als het goed is zullen Enschedeërs dit aanzicht aan de Oldenzaalsestraat zelden hebben. Het hele waterbergingssysteem (rioolbuis inclusief wadi s) is berekend op regenbuien die volgens de huidige maatstaven eens per honderd jaar voorkomen. Al is de verwachting dat dergelijke buien de stad in de toekomst vaker zullen treffen. Plaatjes zoals die uit 2014, waarop studenten met rubberbootjes op een ondergelopen De Heurne ronddobberen, moeten straks dus tot het verleden behoren. En dat vindt de gemeente belangrijk: wateroverlast in de binnenstad is een doorn in het oog van bezoekers en ondernemers.
Van kruispunt tot kruispunt
De werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat worden fasegewijs uitgevoerd, van kruispunt tot kruispunt. In januari wordt begonnen ter hoogte van het kruispunt met de Boulevard 1945. De Oldenzaalsestraat is weliswaar afgesloten voor doorgaand verkeer, maar omwonenden kunnen altijd bij hun woning komen. We zijn al begonnen met het verleggen van kabels en leidingen , zegt Gerrit Averesch. Dat is al zichtbaar aan de achterkant van de Klanderij en ter hoogte van De Klomp. De nutsvoorzieningen en het reguliere gemengd riool maken plaats voor de waterberging. Die komt 3,5 meter onder de grond te liggen. Een helse klus. De putten zijn wel 40 ton en zo groot als een kleine woning , zegt Averesch.
Warmtebaan
Als de waterberging is geplaatst, legt Ennatuurlijk vervolgens de Warmtebaan aan. Via deze warmteleiding wordt de stadsverwarming aan het gesloten netwerk van De Bothoven gekoppeld. Later volgt aansluiting op Roombeek. Pas als alles ondergronds is opgelost, wordt het straatwerk vervangen en het openbaar groen (inclusief wadi s, red.) aangepakt. Het resultaat eind 2019 is een heringerichte invalsweg van de binnenstad, met een groenstrook. De vrijliggende fietspaden hebben dan plaatsgemaakt voor fietsstroken op de rijbaan.
Werk aan de weg
2019 belooft voor de stadsingenieurs een uitdagend jaar te worden. Verspreid over de stad worden namelijk grote wegenbouwprojecten uitgevoerd. De logistieke uitdaging is misschien wel groter dan de werkzaamheden zelf , zegt Gerrit Averesch.
Het verkeer moet volgend jaar in goede banen worden geleid. Niet alleen de Oldenzaalsestraat ligt eruit voor doorgaand verkeer, maar op enig moment is dat ook het geval bij de rotonde Haaksbergerstraat/Ripperdastraat. En dan gaan we ook nog aan de slag met de herinrichting van de Raiffeissenstraat , zegt Averesch.
De gemeente stelt alles in het werk om de binnenstad bereikbaar te houden. Het doorgaande verkeer wordt te zijner tijd zo veel mogelijk via de singels omgeleid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gemeente Enschede