Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Politie weet wie drugstrailer in Boekelo parkeerde'

379846 Schermafbeelding 2018 11 13 om 082103

Ondernemer Gerrit ten Oever is woedend en overstuur. De oplegger met drugschemicaliën die op zijn grond staat, moet weg en de vette rekening is voor Ten Oever. Terwijl bij de politie bekend is wie de oplegger parkeerde.

Het afvoeren en vernietigen van die rotzooi gaat misschien wel 50.000 euro kosten, heb ik gehoord. En ik heb er part nog deel aan, weet helemaal nergens van , zegt een geëmotioneerde Ten Oever. In augustus werd de oplegger op het terrein naast zijn boerderij aan de Beldershoekweg geparkeerd, waarin de Ten Oevers een vleeshandel annex cateringbedrijf runnen.

Katvanger
Wat tot op heden onbelicht bleef: Ten Oever gaf een vage kennis zelf toestemming de oplegger er drie dagen neer te zetten. Het verzoek hiertoe kwam van een man uit Hengelo, de zoon van een vroegere klant van hem. Toen de Hengeloër kort daarna ongevraagd een tweede oplegger naast de al geparkeerd staande neerzette, vroeg Ten Oever hem beide opleggers weg te halen. Bij één van de twee gebeurde dat, maar de tweede oplegger bleef staan. De Hengeloër was vervolgens niet meer telefonisch bereikbaar. Hij fungeert als katvanger voor een criminele organisatie, zo wordt nu vermoed.

Vaten
Ten Oever s zoon ging tenslotte een kijkje nemen in de oplegger en zag de vaten staan. We dachten meteen dat het niet helemaal pluis was , vertelt Ten Oever sr. We hebben daarop naar de politie gebeld en gevraagd hoe de procedure in elkaar zit als ze drugsafval op je grond vinden. Er werd ons verteld dat we zelf voor de verwijdering en verwerking moesten betalen. Daar schrokken we erg van.

Bestuursdwang
De Ten Oevers besloten de oplegger te laten staan. In de hoop dat hij er s nachts toch nog zou worden opgehaald , zegt Ten Oever. Maar woensdagavond zag het plotseling blauw van de politie en brandweer op zijn erf. Er werd mij verteld dat ik verantwoordelijk ben. Ik heb een brief gehad van de gemeente dat er bestuursdwang zou worden toegepast, als ik de troep niet zou laten afvoeren. Bestuursdwang, ik had er nog nooit van gehoord. Ik had die trailer tien meter moeten laten verplaatsen en de openbare weg moeten zetten, dan zaten we nu niet in de ellende.

Betonblok
Ten Oever moet de 24 uursbewaking van de oplegger betalen, die sinds vrijdag van kracht is, zo is hem medegedeeld. De bewaking kwam er toen vrijdag duidelijk werd, dat de vaten geen drugsafval bevatten, maar bruikbare grondstoffen voor de productie van synthetische drugs: metalamine, trichloormethaan en aceton. In totaal 14.000 liter. Ten Oever: Die bewaking is allemaal zonder overleg met ons gegaan. Ze hadden er ook een betonblok voor kunnen leggen. Maar wat maakt het uit, ik krijg toch de rekening.

Ultimatum
Vrijdagavond liet de gemeente Ten Oever per mail weten, dat de troep maandagochtend moest zijn afgevoerd. Adviseur Alex Vanhommerig van Ten Oever deed daarop het hele weekeinde zijn best om een afvalverwerker te vinden, maar dat lukte niet. Zelfs Remondis had geen plek voor de vaten werd ons verteld. Ondertussen bleef de gemeente druk uitoefenen. Het ultimatum werd verschoven naar maandagmiddag twaalf uur.

Dumping
Maar ook dat tijdstip is verstreken. De oplegger met de vaten stond er gisteravond nog. Ten Oevers adviseur Vanhommerig zegt: Er is hier geen sprake van dumping. Bij dumping doe je afstand, maar de eigenaren van deze vaten hebben geen afstand gedaan. Het vreemde is dat de politie ook niet achter ze aan gaat en evenmin beslag legt op middelen waarmee pillen gemaakt kunnen worden die verboden zijn. Ze zeggen alleen dat Ten Oever de rotzooi moet opruimen en een boete krijgt als hij dat niet doet. Maar wie vrijwaart Ten Oever als hij die vaten laat afvoeren en de eigenaren vorderen later hun eigendom bij hem terug? De redelijkheid is zoek in dit verhaal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.